Timp estimat de citire: 2 minute

Vitamina D este importantă pentru oase, dinți și mușchi sănătoși. Lipsa acesteia poate duce la o boală de deformare osoasă numită rahitism la copii și la o afecțiune similară slăbiciunii osoase numită osteomalacie la adulți. Există, de asemenea, sugestii că vitamina D stimulează sistemul imunitar și ajută la combaterea infecțiilor.

O serie de studii publicate recent spun că vitamina D poate reduce severitatea COVID-19. Îmbunătățirea nivelului de vitamina D la populația generală, și în special la pacienții spitalizați cu COVID-19, ar putea ajuta la reducerea severității bolii COVID-19 și a decesului asociat. Persoanele care au decedat din cauza COVID-19 au avut un nivel scăzut de vitamina D decât cele care au supraviețuit.

Pacienții spitalizați cu COVID-19 care aveau deficiență de vitamina D au dezvoltat sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA). Studiile anterioare au arătat, de asemenea, că deficiența de vitamina D este asociată cu riscuri de infecție a tractului respirator în general.

De exemplu, anumite grupuri demografice despre care se știe că prezintă un risc crescut de deficit de vitamina D, cum ar fi persoanele de culoare, persoanele în vârstă, rezidenții căminelor de bătrâni și persoanele cu obezitate sau diabet, prezintă un risc crescut de infecție și mortalitate din cauza COVID-19.

Deoarece deficiența de vitamina D este atât de răspândită în întreaga lume, în special în lunile de iarnă, se recomandă ca toată lumea să ia suplimente de vitamina D pentru a reduce riscul de a fi infectat și de a avea complicații din cauza COVID-19.

Suplimentele de vitamina D sunt disponibile pe scară largă, pot conține doar vitamina D sau fac parte dintr-un complex de multivitamine. Ingredientul listat pe eticheta celor mai multe suplimente de vitamina D este D3. Dacă ai un regim alimentar bine echilibrat, poți contribui la asigurarea funcționării normale a sistemului imunitar, dar este dificil de obținut suficientă vitamină D numai din alimente.

Deși suplimentele de vitamina D sunt foarte sigure, administrarea zilnică a unei cantități mai mari decât cea recomandată poate fi periculoasă pe termen lung. Dozele mai mari pot fi uneori recomandate de medic în cazul pacienților cu deficit mare de vitamina D.

Nu se face supradoză de vitamina D prin expunerea la soare, dar soarele puternic arde pielea, așadar trebuie să te expui în siguranță la soare. Protejează-ți pielea cu protecție solară pentru a preveni arderea pielii.

Dacă vrei să afli informații despre purtarea unei măști de protecție în timpul alergării, citește articolul nostru despre acest subiect: Este necesar să folosim mască de protecție în timp ce alergăm sau facem jogging?

[Poză de pe Unsplash]