Timp estimat de citire: 3 minute

Beneficiile apei termale pentru sănătate sunt cunoscute de pe vremea romanilor. Atât corpul, cât și mintea se simt bine atunci când intră în contact cu apa termală, ale cărei minerale și substanțe ajută la restabilirea echilibrului.

Ce este apa termală?

Apa termală provine din izvoare termale. Apa din aceste izvoare termale provine din adâncul pământului, unde este încălzită de activitatea geotermală (căldura naturală a Pământului, care determină și topirea lavei). Aceste izvoare termale sunt o sursă de turism în întreaga lume datorită beneficiilor lor de vindecare a pielii. Apa caldă poate conține mai multe solide dizolvate decât apa rece, astfel încât izvoarele termale au adesea un conținut ridicat de minerale. Apa termală este pură și bogată în minerale datorită procesului în care este fabricată.

Ce conține apa termală?

În primul rând, apa termală conține apă, dar conținutul mineral al unei anumite ape termale depinde de locul din care provine. Mineralele includ cloruri, sodiu, potasiu, calciu și magneziu. Conține, de asemenea, azot gazos în interior care nu este reactiv și care acționează ca un agent de propulsie, pentru a pulveriza apa ca un spray.

Iată câteva beneficii ale apei termale pentru sănătate:

1. Scade inflamația

Apa termală este folosită în mod obișnuit pentru o mulțime de afecțiuni legate de inflamație, inclusiv dermatită atopică (eczeme), arsuri, psoriazis și ihtioză, deoarece calmează pielea, pe lângă efectul său hidratant.

Un studiu a arătat că un gel La Roche-Posay care conține apă termală a scăzut iritația cauzată de laurilsulfatul de sodiu. Un alt studiu a arătat că o cremă Avène care conține apă termală a redus severitatea dermatitei atopice (eczeme) și a scăzut numărul de bacterii cauzatoare de inflamație pe piele. Avène a redus, de asemenea, exfolierea severă care este de obicei un efect secundar al utilizării tretinoinei ca tratament pentru acnee.

2. Ajută toate tipurile de piele

Apa termală poate fi utilizată în siguranță și eficient pentru toate vârstele și tipurile de piele, inclusiv pentru cele sensibile.

3. Hidratează

Apa termală ajută la calmarea pielii deshidratate și o hidratează ușor. Unele ape termale au fost amestecate cu uleiuri esențiale sau esențe de fructe și pot fi lăsate să acționeze pe piele.

4. Fixează machiajul

Există ape termale doar pe bază de apă, dar și unele care conțin ingrediente suplimentare (extracte botanice sau uleiuri esențiale). Apa termală pură se poate folosi şi pentru fixarea machiajului. Pulverizează un strat de apă termală imediat după ce ai aplicat produsele cosmetice.

5. Protejează împotriva razelor UVA/UVB

S-a constatat că apa termală protejează celulele de daunele cauzate de razele UVA/UVB. Se crede că seleniul, zincul și/sau cuprul sunt responsabile de acest efect, deoarece sunt importante pentru funcționarea normală a enzimelor antioxidante.

6. Ajută la protejarea pielii de radicalii liberi

Pe lângă razele UVA/UVB, un alt factor de luat în considerare este poluarea. Apa termală are un efect natural anti-radicali liberi.

7. Vindecă diverse afecțiuni

Apele termale se clasifică în funcție de temperatură în: hipotermale (21 – 35°C), termale (35 – 45°C) sau hipertermale (peste 45°C). Apa termală tratează diverse afecțiuni ale pielii, cum ar fi deshidratarea, cicatricile, dermatita seboreică, acneea, afecţiuni digestive, hepato-biliare, renale, reno-urinale.

8. Mineralele redau echilibrul

Apa termală conține o mulțime de minerale care pătrund în corpul nostru: fier, sulf sau CO2. Beneficiile sale pentru sănătate depind de conținutul său mineral. Fierul, de exemplu, este bun pentru anemie sau pierderea în greutate, în timp ce sulful îmbunătățește aspectul pielii.

9. Este ușor de transportat

Avantajul major al apei termale este că aceste spray-uri pot fi luate cu ușurință în poșetă, în geanta de gimnastică/geanta de plajă sau chiar în avion. Apa termală poate fi folosită oricând și oriunde pentru revigorarea pielii.

Dacă vrei să afli informații despre miturile legate de vaccinul antigripal, citește articolul nostru despre acest subiect: 14 mituri despre vaccinul antigripal.

[Poză de pe Pixabay]