Timp estimat de citire: 6 minute

Opt ore pe un scaun în fața unui calculator, cinci zile pe săptămână, poate avea consecințe negative pentru sănătate. Studiile demonstrează faptul că prea mult timp petrecut pe scaun duce la apariția problemelor de sănătate, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale/glicemiei/colesterolului și un risc mai mare de deces cauzat de cancer și boli cardiovasculare.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să te menții sănătos și în formă la locul de muncă:

1. Ai grijă ce și când mănânci

Trebuie să acorzi o atenție sporită la ceea ce mănânci la mesele principale. Mănâncă un mic dejun sănătos și bogat. Pentru prânz poți alege o salată și evită alimentele nesănătoase și grase. Pe cât posibil, evită să mănânci la birou. Părăsirea biroului pentru o perioadă te va împiedica să mănânci în exces și in plus îți va oferi o scurtă pauză. Dacă nu ai timp să mergi acasă pentru a lua prânzul, ia în considerare să îți aduci mâncare de acasă cel puțin de câteva ori pe săptămână. Acest lucru nu numai că te poate ajuta să economisești bani, dar este mai probabil să mănânci o masă sănătoasă și echilibrată decât dacă a-i fi mâncat la restaurant. De asemenea, este important să ai o alimentație sănătoasă seara.

Deși este tentant să mănânci mâncare de tip fast food sau alte tipuri de alimente calorice aduse la birou de către colegi, este important să păstrezi moderația. Nu trebuie să uiți complet de mâncarea de tip fast food; doar limitează-i consumul.

De asemenea, dacă te simți obosit(ă), stresat(ă) și ai o presiune mare, nu mânca ciocolată sau gustări cu zahăr, acest lucru poate avea efecte negative asupra minții și corpului tău. Gustările zaharoase îți pot oferi energie rapid, dar apoi reduc funcția cognitivă și te vei simți și mai obosit(ă). Alimentele nesănătoase înseamnă, de asemenea, o mulțime de calorii în plus pe care nu trebuie neapărat să le consumi într-o zi. Dacă ți-e poftă de ceva dulce, consumă alimente mai sănătoase, cum ar fi fructe, nuci, batoane de granola sau smoothie-uri sănătoase.

2. Bea multă apă

Deshidratarea poate provoca efecte negative, precum oboseală, dureri de cap, pofte alimentare, gură uscată, lipsă de concentrare. Consumul unei cantități adecvate de apă, opt până la 10 pahare în fiecare zi, te poate ajuta să te menții hidratat(ă). În funcție de nivelul tău de activitate fizică și de clima din regiunea în care locuiești, poate fi necesar să consumi mai mult. Hidratareea îți poate oferi un plus de energie și te poate ajuta să te simți revigorat(ă) și concentrat(ă). Multe fructe sunt, de asemenea, surse bune de apă: portocale, grapefruit, struguri, pepene verde și mere.

Dacă nu preferi foarte mult apa, ia în considerare să bei apă de nucă de cocos, apă minerală sau apă infuzată pentru a te asigura că organismul tău primește suficiente lichide.

3. Limitează consumul de cofeină

Cafeaua nu este interzisă, doar trebuie consumată cu moderație. Cafeaua are efecte adverse printre care stări de anxietate, accelerarea ritmului cardiac și chiar dureri de cap. Încearcă să reduci consumul de cofeină la o ceașcă de cafea pe zi. De asemenea, nu adăuga zahăr în cafea.

4. Fă mișcare

Cercetările sugerează că mersul pe parcursul zilei va ajuta la combaterea „sedentarismului” definit ca mai puțin de 5000 de pași pe zi.

Există multe modalități de a promova mișcarea la locul de muncă:

  • Ia-ți pauze regulate pentru a merge sau a te întinde. Poți să îți pui notificări pe telefon sau calculator care să îți reamintească că este timpul să te ridici de la birou. Sau, în loc să ții o sticlă de apă pe birou, alege un pahar pe care să îl umpli mai des.
  • Ședințe în aer liber: În loc să vă adunați într-o sală sau să stați la birou pentru a discuta, tu și colegii tăi puteți alege să vă plimbați în timp ce discutați.
  • Folosește scările și renunță la lift. Adesea, diferența de timp va fi minimă, iar beneficiile asupra sănătății vor fi multiple: creșterea capacității aerobe, a ritmulului cardiac și a puterii musculare.
  • Stai în picioare în timp ce lucrezi sau vorbești la telefon. Poți folosi un birou mobil sau care are o bandă de alergat, astfel încât să faci mișcare și să lucrezi în același timp.

5. Fă mișcare în drum spre birou

Dacă ai posibilitatea, mergi pe jos sau cu bicicleta la birou sau măcar parchează mașina mai departe astfel încât să poți face o plimbare.

6. Evită durerea de gât și de umeri

Durerile apar atunci când gâtul și umerii sunt ținuți într-o poziție fixă și incomodă pentru perioade lungi de timp. Se poate întâmpla persoanelor care vorbesc mult la telefon sau tastează mult la calculator. Este de preferat să vorbești la telefon folosind difuzorul sau căști.

7. Evită oboseala ochilor

Oboseala ochilor este o altă problemă care poate fi întâlnită la persoanele care petrec mult timp în fața unui calculator. Un astfel de dispozitiv poate provoca dureri de cap, dificultăți de focalizare și sensibilitate crescută la lumină. Pentru a preveni oboseala ochilor, ecranul calculatorului trebuie sa fie la o distanță de aproximativ un braț. Dacă nu poți citi ecranul de la o distanță mare, schimbă rezoluția ecranului și mărește textul.

8. Adoptă o postură corectă

Menținerea unei posturi bune toată ziua necesită efort conștient. Majoritatea angajaților, care folosesc calculatoare, se uită la ecran ore întregi, ceea ce pune presiune pe gât și pe coloana vertebrală. Acest lucru poate fi evitat cu ajutorul unor reguli: reglarea monitorului, tastaturii și a mouse-ului, astfel încât acestea sa fie corect poziționate pentru înălțimea ta; spatele să fie cât mai drept; capul trebuie mentțnut drept, pe umeri, fără a fi înclinat înainte, spre calculator.

9. Păstrează biroul curat

Este extrem de important să ai biroul curat și ordonat. Păstrează șervețele igienizante antibacteriene la îndemână și folosește-le pentru a șterge des suprafața biroului.

10. Păstrează igiena

Respectarea măsurilor de igienă ajută la sănătate. Poți lua măsurile necesare și la locul de muncă. Păstrează o sticlă de dezinfectant pentru mâini la birou și folosește-l ori de câte ori ai nevoie: tuse, strănut etc.

11. Stai departe de colegii bolnavi

Evită contactul apropiat cu colegii care ar putea fi bolnavi, încearcă pe cât posibil să păstrezi distanța față de ei. Dacă ești bolnav(ă), cel mai bine este să stai acasă și să te recuperezi, astfel încât să nu răspândești infecția la alții. În timpul sezonului gripal sau dacă observi că mulți oameni din birou sunt bolnavi, este bine să îți iei măsuri de precauție suplimentare, cum ar fi curățarea regulată a tastaturii și a calculatorului, administrarea de vitamina C, utilizarea de dezinfectant pentru mâini etc.

12. Gestionează stresul

Responsabilitățile din fiecare zi te pot epuiza, ceea ce este normal. Nivelurile constante și ridicate de stres pot duce la epuizare, tensiune corporală și pot avea un impact negativ asupra sistemului imunitar, printre altele. Având în vedere că stresul a devenit un factor constant în forța de muncă modernă, este important să ai la dispoziție strategii care te pot ajuta să faci față stresului pentru a-ți ajuta sănătatea și productivitatea. Aceste strategii includ petrecerea timpului cu familia sau prietenii, vizionarea de filme, citirea cărților și mersul la sala de sport sau la spa.

Dacă vrei să afli informații despre alimentele care scad colesterolul, citește articolul nostru despre acest subiect: 30 de alimente care scad colesterolul.

[Poză de pe Pixabay]