Timp estimat de citire: 3 minute

Cafeaua este sigură pentru majoritatea adulților sănătoși atunci când este consumată în cantități moderate (aproximativ patru căni pe zi).

Consumul de prea multă cafea cu cofeină poate avea unele efecte adverse: insomnie, nervozitate, neliniște, durere de cap, anxietate, agitație, probleme gastrointestinale, greață, vărsături, creșterea ritmului cardiac și alte efecte adverse.

În secțiunile de mai jos, prezentăm unele dintre aceste efecte:

1. Anxietate

Consumul de cantități mari de cofeină poate crește riscul de anxietate, în special în rândul persoanelor cu tulburări de panică sau tulburări de anxietate socială. Mai puțin frecvent, poate declanșa psihoză.

2. Sănătate mintală

Un studiu din 2016 a concluzionat că un consum ridicat de cofeină în timpul adolescenței poate duce la modificări permanente ale creierului. Oamenii de știință și-au exprimat îngrijorarea că acest lucru ar putea crește riscul afecțiunilor legate de anxietate la vârsta adultă.

3. Tensiune arterială crescută

Consumul de cafea cu cofeină poate crește tensiunea arterială. Cu toate acestea, acest efect ar putea fi mai mic în cazul persoanelor care consumă cafea în mod regulat.

4. Anemie cu deficit de fier

Au existat cazuri în care consumul de cafea a condus la anemie cu deficit de fier, în special la mame și sugari din cauza conținutului de polifenol din cafea.

5. Prezența ingredientelor toxice

Cafeaua de proastă calitate poate avea o mulțime de impurități, ceea ce poate provoca boli, dureri de cap sau o stare generală de rău. În 2015, cercetătorii au descoperit niveluri relativ ridicate de micotoxine (substanțe toxice) în cafeaua comercială. Unii oameni se tem că acrilamida, o altă substanță chimică prezentă în cafea, poate fi periculoasă.

6. Cafeaua te poate ucide

Consumul de 80-100 de căni (23 de litri) de cafea într-un timp scurt ar putea fi letal. Vărsăturile reprezintă prima reacție a organismului care încearcă să se apere de efectele substanței.

7. Fracturi osoase

Unele studii au descoperit că femeile care consumă multă cafea pot avea un risc mai mare de fracturi osoase. Consumul de cafea cu cofeină poate crește cantitatea de calciu din urină. Dacă ai osteoporoză, limitează consumul de cofeină la mai puțin de 3 căni de cafea pe zi. Administrarea suplimentelor de calciu poate ajuta la compensarea calciului pierdut.

8. Endometrioză

Există un risc mai mare de endometrioză la femeile care consumă cafea, dar nu există suficiente dovezi care să confirme o astfel de legătură.

9. Sarcină și alăptare

Cercetătorii au adăugat că consumul de cafea poate nu este sigur în timpul sarcinii. Dacă bei cafea în timpul sarcinii, cofeina va ajunge și la făt. Dacă nu poți renunța la cafea în timpul sarcinii, încearcă să reduci consumul la o ceașcă pe zi. Există unele dovezi care sugerează o legătură între consumul ridicat de cafea și avortul spontan, nașterea prematură și greutatea redusă la naștere.

De asemenea, cofeina poate trece în laptele matern, astfel încât mamele care alăptează ar trebui să monitorizeze îndeaproape aportul de cofeină (una-două căni pe zi). Consumul ridicat de cofeină de către mamele care alăptează poate provoca probleme de somn, iritabilitate și creșterea activității intestinale la sugarii alăptați.

10. Incontinență urinară la copii

Un sondaj a raportat că consumul de cofeină la copiii de 5-7 ani poate crește enureza, adică incontinența urinară.

11. Boală de reflux gastroesofagian

Cofeina crește secreția de acid gastric și crește șansele de boală de reflux gastroesofagian.

12. Diaree

Cofeina este un diuretic ușor. Crește debitul urinar și poate provoca deshidratare. Cafeaua are și efect laxativ.

13. Glaucom

Consumul de cafea cu cofeină crește presiunea în interiorul ochiului. Creșterea începe în decurs de 30 de minute și durează cel puțin 90 de minute.

Dacă vrei să afli ce alimente ar trebui să evite diabeticii, citește articolul nostru despre acest subiect: 27 de alimente pe care diabeticii ar trebui să le evite.

[Poză de pe Pixabay]