Timp estimat de citire: 6 minute

Ce este gripa?

Gripa este o boală respiratorie contagioasă cauzată de virusuri care infectează nasul, gâtul și plămânii. Simptomele gripei pot fi neplăcute, dar dacă ai un sistem imunitar sănătos, de obicei te vei face bine în aproximativ o săptămână. Gripa poate provoca însă complicații grave, în special la copiii mici, persoanele în vârstă și cele cu anumite afecțiuni medicale. Oricine din aceste grupuri de risc este predispus să dezvolte complicații grave ale gripei, cum ar fi pneumonia (o infecție pulmonară), de aceea se recomandă administrarea vaccinul antigripal în fiecare an, pentru protecție.

Cum funcționează vaccinul antigripal?

În decurs de două săptămâni de la administrare, vaccinul antigripal provoacă anticorpi protectori împotriva virusurilor gripale din compoziția sa.

Vaccinul antigripal sezonier protejează împotriva virusurilor gripale pe care cercetările le indică că vor fi cele mai frecvente în sezonul viitor. Majoritatea vaccinurilor antigripale protejează împotriva a trei tulpini ale virusului gripal („trivalent”): o tulpină de virus gripal A (H1N1), o tulpină de virus gripal A (H3N2) și o tulpină de virus gripal B, și patru tulpini ale virusului gripal („tetravalent”): o tulpină de virus gripal A (H1N1), o tulpină de virus gripal A (H3N2) și două tulpini de virus gripal B

Vaccinul este eficient numai împotriva tulpinilor de virus gripal implicate în epidemia respectivă, de aceea este necesară vaccinarea anuală.

Tipuri de vaccin antigripal

În fiecare an, compoziția virusurilor gripale se modifică, ceea ce face ineficient vaccinul utilizat în anii precedenți. În fiecare an, trebuie pregătit un nou vaccin care să fie eficient împotriva tulpinilor de virus gripal care se așteaptă să circule în următorul sezon gripal. Acesta este cunoscut sub numele de „vaccin gripal sezonier”. Virusul gripal poate suferi rapid mutații, ducând la noi subtipuri de virus. De obicei, virusurile utilizate pentru prepararea vaccinului antigripal sunt cultivate în ouă.

Există două tipuri de vaccin antigripal:

1. Vaccin antigripal injectabil: Acest tip de vaccin poate fi administrat tuturor categoriilor de vârstă, începând cu vârsta de 6 luni. Vaccinul antigripal injectabil conține virus inactivat. Niciuna dintre componentele vaccinului nu poate să producă gripa. Se administrează o singură doză de vaccin prin injecţie în muşchi sau profund, sub piele. Sunt disponibile două tipuri de vaccin antigripal: un vaccin trivalent care vizează trei tulpini de virus gripal și un vaccin tetravalent care vizează patru tulpini de virus gripal.

2. Vaccin antigripal cu administrare intranazală: Acest tip de vaccin se administrează copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 17 ani. Vaccinul antigripal cu administrare intranazală conține virus viu atenuat. În ultimii ani, a existat îngrijorarea că vaccinul antigripal cu administrare intranazală nu a fost suficient de eficient împotriva anumitor tipuri de gripă. Se așteaptă ca acest vaccin să fie mai eficient în sezonul 2020-2021. Medicii recomandă ca toți copiii cu vârsta de peste 6 luni să facă, dacă este posibil, vaccinul antigripal injectabil deoarece s-a dovedit mai eficient împotriva tuturor tulpinilor virusului gripal.

Cine ar trebui să facă vaccinul antigripal?

Se recomandă ca orice persoană cu vârsta peste 6 luni să facă vaccinul antigripal, în special cele care prezintă un risc crescut de a dezvolta complicații grave:

  • Femei gravide
  • Adulți peste 65 de ani
  • Copii mici
  • Astm
  • Cancer sau tratament pentru cancer
  • Bronhopneumopatia cronică obstructivă
  • Fibroză chistică
  • Diabet
  • HIV/SIDA
  • Afecțiuni renale sau hepatice
  • Obezitate

Orice persoană care are o afecțiune cronică ar trebui să facă vaccinul antigripal.

Cine nu trebuie să facă vaccinul antigripal?

Consultați medicul înainte de a face vaccinul antigripal dacă:

  • Ai alergie la ouă: Vaccinul antigripal conține o cantitate mică de proteine din ouă. Dacă ai o ușoară alergie la ouă, poți face vaccinul antigripal fără alte măsuri de precauție suplimentare. Dacă ai o alergie severă la ouă, poate fi necesar să fii supravegheat(ă) de un medic care este capabil să recunoască și să gestioneze reacțiile alergice severe.
  • Ai avut o reacție severă la un vaccin antigripal anterior: Vaccinul antigripal nu este recomandat niciunei persoane care a avut o reacție severă la un vaccin antigripal anterior.
  • Ai sindromul Guillain-Barré (o neuropatie periferică inflamatorie) care a apărut după administrarea vaccinului antigripal.
  • Dacă ai febră atunci când mergi să faci vaccinul antigripal, ar trebui să discuți cu medicul dacă este nevoie să amâni administrarea lui.

Cât de eficient este vaccinul antigripal?

Vaccinul antigripal este, în general, mai eficient în rândul persoanelor sub 65 de ani, însă nivelul de protecție poate varia, deci nu este o garanție 100% că nu vei face gripă. Chiar dacă vaccinul nu previne complet gripa, poate diminua severitatea acesteia și reduce riscul de complicații grave care necesită spitalizare.

Unele persoane în vârstă și persoanele cu anumite afecțiuni medicale pot dezvolta o imunitate mai mică după ce au făcut vaccinul antigripal. Analizele studiilor anterioare au constatat că vaccinul antigripal este eficient între 50% și 60% pentru adulții sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani. Dacă faci gripă după ce te-ai vaccinat, este probabil să fie o formă mai ușoară și mai scurtă.

Vaccinul antigripal nu vă protejează împotriva virusului COVID-19. Cu toate acestea, este foarte important să îți faci vaccinul antigripal în acest sezon, deoarece gripa și COVID-19 provoacă simptome similare. Vaccinarea împotriva gripei ar putea reduce simptomele care ar putea fi confundate cu cele cauzate de COVID-19. Prevenirea gripei sau reducerea severității acesteia ar putea, de asemenea, să diminueze numărul de persoane care necesită spitalizare.

Efectele secundare ale vaccinului antigripal

Efectelele secundare grave ale vaccinului antigripal sunt foarte rare. Există totuși câteva efecte secundare ușoare ale vaccinului antigripal injectabil, cum ar fi durere la locul injectării, dureri musculare, febră și senzație de rău. Foarte rar, oamenii au raportat reacții alergice grave. Efectele secundare ale sprayului nazal pot include curgerea nasului, febră ușoară, dureri în gât, tuse, dureri musculare, oboseală, durere de cap, pierderea poftei de mâncare și vărsături.

Sindromul Guillain-Barré este o boală caracterizată prin febră, leziuni ale nervilor și slăbiciune musculară. În 1976, vaccinul antigripal A(H1N1), împotriva gripei porcine, a fost asociat cu dezvoltarea sindromului Guillain-Barré.

În ce perioadă a anului trebuie făcut vaccinul antigripal?

Cel mai bun moment pentru a face vaccinul antigripal este toamna înainte ca gripa să înceapă să circule. Sezonul gripal poate începe în octombrie și poate dura până în mai.

Cum să reduci riscul de gripă fără vaccinul antigripal?

Vaccinul antigripal este cea mai bună metodă de apărare împotriva gripei, dar există măsuri suplimentare pe care le poți lua pentru a te proteja de gripă și de alte virusuri, inclusiv COVID-19:

  • Spală-te des pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde.
  • Folosește un dezinfectant pe bază de alcool dacă nu ai la îndemână apă și săpun.
  • Evită să îți atingi ochii, nasul sau gura.
  • Evită locurile aglomerate în sezonul gripal.
  • Evită contactul cu persoanele bolnave.
  • Acoperă-ți gura cu un șervețel atunci când tușești sau strănuți sau folosește cotul, apoi spală-te pe mâini.
  • Curăță și dezinfectează în mod regulat suprafețele obișnuite pentru a ajuta la prevenirea răspândirii infecției.
  • Fă mișcare regulat, dormi suficient, bea multe lichide, alege un regim alimentar sănătos și gestionează stresul.
  • Dacă te îmbolnăvești de gripă, poți ajuta, de asemenea, la prevenirea răspândirii infecției, rămânând acasă și evitând contactul cu alte persoane.

În timpul pandemiei de COVID-19, atât COVID-19, cât și gripa se pot răspândi în același timp. Alege distanțarea socială și păstrează o distanță de 2 metri față de celelalte persoane. Poartă mască de protecție în mijloacele de transport în comun, în magazine și în alte spații închise.

Administrarea vaccinului antigripal poate reduce riscul apariției gripei și a complicațiilor acesteia, iar respectarea acestor măsuri te poate ajuta să te protejezi de bolile respiratorii.

Dacă vrei să afli care sunt diferențele dintre răceală și gripă, citește articolul nostru despre acest subiect: Care este diferența dintre răceală și gripă?

[Poză de pe Pixabay]