Timp estimat de citire: 5 minute

Vaccinul antigripal este un mod sigur și eficient de a ajuta oamenii să rămână sănătoși, a preveni bolile și chiar a salva vieți. Virusul gripal poate provoca boli grave și chiar deces în rândul persoanelor cu anumite boli cronice.

Iată 14 mituri comune despre vaccinul antigripal:

1. Gripa nu este o boală gravă

În funcție de severitatea tulpinilor, în fiecare an gripa ucide până la 650 000 de persoane. Mulți oameni folosesc termenul „gripă” pentru a se referi la o răceală sau la alte boli respiratorii. Majoritatea oamenilor își vor reveni în câteva săptămâni, dar unii pot dezvolta complicații, inclusiv infecții ale sinusurilor și urechilor, pneumonie, inflamații ale inimii sau creierului. Gripa este o boală gravă care poate duce la spitalizare și deces, în special în rândul persoanelor al căror sistem imunitar este vulnerabil, cum ar fi persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și copiii.

2. În caz de gripă, antibioticele te vor vindeca

Antibioticele sunt administrate pentru a combate bacteriile, dar nu sunt eficiente pentru o infecție virală precum gripa. Administrarea de antibiotice pentru gripă te supune unui risc inutil de efecte secundare. De asemenea, acest lucru poate contribui la rezistența la antibiotice pe viitor.

3. Nu ai avut niciodată gripă, deci nu este nevoie să te vaccinezi

Doar pentru că ai avut noroc în trecut nu înseamnă că se va întâmpla fi la fel și anul acesta. Majoritatea oamenilor se pot îmbolnăvi de gripă de mai multe ori în timpul vieții. Un vaccin antigripal este cea mai bună protecție împotriva virusului gripal.

4. Vaccinul antigripal poate provoca gripă

Vaccinul antigripal injectabil este produs dintr-un virus inactivat care nu poate transmite infecția. Un virus inactivat este crescut într-un laborator și apoi ucis; virusul mort nu te poate îmbolnăvi, dar ajută organismul să capete imunitate la virusul viu. În timp ce vaccinul antigripal cu administrare intranazală conține virus viu, acesta este slăbit astfel încât nu produce gripă. Unele persoane pot avea o febră ușoară sau curgerea nasului, dar este o reacție normală a sistemului imunitar la vaccin și, în general, durează doar o zi sau două. Oamenii care se îmbolnăvesc după ce au făcut vaccinul antigripal oricum urmau să se îmbolnăvească. Durează aproximativ două săptămâni până când vaccinul începe să prevină gripa.

5. Vaccinul antigripal poate provoca reacții adverse severe

S-a dovedit că vaccinul antigripal este sigur. Reacțiile alergice grave la vaccinul antigripal sunt foarte rare. Acestea apar de obicei în câteva minute până la câteva ore după vaccinare. Chiar dacă aceste reacții pot pune viața în pericol, sunt disponibile tratamente eficiente. Vaccinul antigripal poate provoca ocazional efecte secundare, cum ar fi dureri ușoare, oboseală, durere de cap sau febră. La fel ca alte injecții, cel mai frecvent efect secundar este disconfortul sau durerea minoră în locul unde s-a făcut injecția. Efectele secundare severe sunt extrem de rare. Unul din milioane de oameni poate suferi de sindromul Guillain-Barré, care provoacă slăbiciune musculară și paralizie.

6. Oamenii sănătoși nu trebuie să se vaccineze împotriva gripei

Riscul de complicații severe din cauza gripei este mai mare dacă ai o boală cronică. Dar chiar și oamenii puternici și sănătoși se pot îmbolnăvi foarte tare. Toți cei cu vârsta de peste 6 luni, inclusiv femeile însărcinate, ar trebui să fie vaccinați împotriva gripei. Gripa este o boală contagioasă și poate duce la boli grave, inclusiv pneumonie, sau chiar spitalizare pentru oamenii de altfel sănătoși.

7. Te-ai vaccinat împotriva gripei și totuși ai făcut gripă

Vaccinul antigripal te protejează împotriva tulpinilor virusurilor gripale pe care experții în sănătate le consideră că vor provoca gripă în timpul sezonului gripal. Deoarece tulpinile virusurilor gripale se modifică în fiecare an, este important să te imunizezi în fiecare an pentru a fi protejat(ă) împotriva tulpinilor noi. Există multe tipuri diferite de virusuri care pot provoca simptome asemănătoare gripei în orice perioadă a anului, motiv pentru care oamenii se pot îmbolnăvi în ciuda faptului că s-au vaccinat. În cazul persoanelor în vârstă și al persoanelor care au anumite boli cronice, este posibil ca vaccinul să nu prevină complet gripa, însă poate reduce simptomele, complicațiile și riscul de deces din cauza gripei. Persoanele vaccinate care se îmbolnăvesc de gripă prezintă în mod normal simptome mai ușoare decât cele care nu vaccinează.

8. Femeile însărcinate nu trebuie să facă vaccinul antigripal

Femeile însărcinate ar trebui să își facă vaccinul antigripal deoarece sistemul lor imunitar este mai slăbit. Vaccinul gripal inactivat este sigur în orice stadiu al sarcinii. S-a susținut teoria conform căreia vaccinul antigripal provoacă avortul spontan. Cu toate acestea, ceea ce este adevărat este că gripa în sine provoacă avortul spontan. Femeile în cea de-a doua jumătate a sarcinii prezintă un risc mai mare de spitalizare din cauza gripei. De asemenea, femeile aflate în orice stadiu al sarcinii care suferă de boli cronice prezintă, de asemenea, un risc mai mare de complicații grave din cauza gripei și ar trebui să se vaccineze. Administrarea vaccinului antigripal injectabil în timpul sarcinii îl protejează chiar bebeluș de gripă timp de multe luni după naștere. Acest lucru este deosebit de important, deoarece sugarii cu vârsta mai mică de 6 luni nu pot face vaccinul antigripal și sunt mai predispuși să sufere complicații grave din cauza gripei.

9. Dacă alăptezi, nu trebuie să faci vaccinul antigripal

Este sigur pentru bebeluși ca mamele care alăptează să facă vaccinul antigripal.

10. Vaccinul antigripal este singurul care te poate proteja de gripă

Există mai multe măsuri pe care le poți lua pentru a te proteja în timpul sezonului gripal, în afară de vaccinare. Evită contactul cu persoanele bolnave, spală-te frecvent pe mâini și ia în considerare administrarea de medicamente antivirale dacă ai fost expus(ă) la gripă înainte de vaccinare.

11. Nu poți răspândi gripa dacă te simți bine

20% până la 30% dintre persoanele care au virusul gripal nu au simptome.

12. Nu este nevoie să faci vaccinul antigripal în fiecare an

Virusul gripal se schimbă în fiecare an. Vaccinurile sunt revizuite în fiecare an și actualizate la nevoie. Pentru a te proteja pe tine și pe ceilalți de gripă, trebuie să faci vaccinul antigripal în fiecare an, deoarece vaccinul devine mai puțin eficient în timp.

13. Supa de pui va grăbi vindecarea

Lichidele calde calmează durerile în gât și furnizează cantitatea de lichide de care ai nevoie în procesul de vindecare. Cu toate acestea, supa de pui nu are alte calități specifice care să poată ajuta la vindecarea gripei.

14. Dacă ai alergii, nu trebuie să faci vaccinul antigripal

Majoritatea persoanelor care au alergii pot face vaccinul antigripal fără probleme. Cu toate acestea, dacă ai avut o reacție alergică severă la o doză anterioară de vaccin antigripal sau la orice componentă a vaccinului, discută cu medicul. Este posibil să fie nevoie să faci teste alergologice înainte de administrarea vaccinului antigripal. Persoanele care au alergie la ouă pot fi imunizate în siguranță cu vaccinul antigripal.

Dacă vrei să afli informații despre apa termală, citește articolul nostru despre acest subiect: 9 beneficii ale apei termale pentru sănătate.

[Poză de pe Pixabay]