Timp estimat de citire: 4 minute

Iubire necondiționată, companie devotată, bucurie reală: viața este mai bună alături de un câine. Petrecerea timpului cu prietenii canini face minuni pentru starea ta de bine. Cercetări recente arată că deținerea unui câine este benefică pentru sănătatea fizică și psihică.

Câinii pot contribui în mai multe moduri la sănătatea ta. Iată câteva exemple:

1. Câinii îmbunătățesc sănătatea inimii

Studiile arată că deținerea unui câine ajută la scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului și a nivelului de trigliceride, toate acestea contribuind la o sănătate cardiovasculară mai bună și mai puține atacuri de cord. Legătura dintre oameni și câini reduce stresul, care este o cauză majoră a problemelor cardiovasculare. De asemenea, proprietarii de câini trebuie să-și plimbe câinii și adesea fac mai multă mișcare decât cei care nu au câini.

2. Câinii îmbunătățesc sănătatea mintală

Proprietarii de câini au mai puține simptome de depresie decât persoanele care nu au câini. Dovezile arată că deținerea unui câine îi ajută pe oameni să nu se mai simtă singuri. Câinii de terapie s-au dovedit a fi eficienți în ameliorarea depresiei pentru multe tipuri de persoane: bătrâni, tineri, cu sau fără problema de sănătate.

3. Câinii detectează boli

Câinele poate ajuta la detectarea, tratarea și gestionarea multor tipuri de boli. Aceștia pot fi chiar instruiți să detecteze diferite tipuri de cancer, niveluri scăzute de glicemie și apariția crizelor epileptice.

4. Câinii previn alergiile

În timp ce blana unui câine poate fi un factor declanșator pentru persoanele cu alergii, creșterea copiilor alături de un câine îi ajută să dezvolte mai puține alergii pe parcursul vieții și scad șansele de a deveni alergic la animalele de companie.

5. Câinii reduc vizitele la medic

Proprietarii de câini par să se îmbolnăvească mai rar și mai puțin grav decât persoanele cu pisici sau fără animale de companie. Persoanele în vârstă care dețin câini au raportat mai puține vizite la medic pe parcursul unui an.

6. Câinii îi ajută pe copiii cu ADD și ADHD

Câinii îi ajută pe copiii care suferă de tulburare de deficit de atenție (ADD) și tulburare hiperactivă cu deficit de atenție (ADHD). Deținerea unui câine îi învață pe copii să mențină o rutină și să fie organizați. Joaca cu animalul poate reduce, de asemenea, sentimentele de neliniște asociate cu aceste tulburări.

7. Câinii ajută la exercițiile fizice

În general, animalele de companie au efecte pozitive asupra sănătății, însă câinii au avantajul suplimentar de a avea nevoie de plimbare și joacă de mai multe ori pe zi. Astfel, mulți proprietari de câini fac mișcare în fiecare zi, reducându-și riscul de boli cardiovasculare. Persoanele în vârstă care dețin câini au un indice de masă corporală mai scăzut, mai puține vizite la medic și fac exerciții fizice moderate.

8. Câinii ajută la slăbit

Studiile au constatat în mod repetat că plimbatul zilnic al câinelui ajută la pierderea în greutate, deoarece implică o activitate fizică moderată timp de 10, 20 și chiar 30 de minute la un moment dat.

9. Câinii îmbunătățesc viața socială

Proprietarii de câini tind să fie mai extrovertiți și să petreacă mai mult timp printre oameni. Plimbatul câinelui te face mai abordabil și oferă oamenilor un început de conversație. Studiile au constatat că aproximativ 40% proprietarii de câini dintre își fac prieteni mai ușor deoarece marea majoritate vorbesc cu alți proprietari de câini în timpul plimbărilor. Câinii sunt modalitatea perfectă de a cunoaște străini și de a lega noi prietenii.

10. Câinii reduc stresul

Petrecerea a doar câteva minute cu un câine poate reduce anxietatea și tensiunea arterială și poate crește nivelul de serotonină și dopamină. Câinii obișnuiți, dar și cei de terapie, ajută la atenuarea stresului și anxietății. Persoanele care interacționează cu un câine în timp ce lucrează au niveluri de stres mai scăzute pe tot parcursul zilei, productivitate mai mare și satisfacție la locul de muncă.

11. Câinii adaugă un scop vieții

Plimbatul câinelui este o oportunitate excelentă pentru a practica meditația. Câinii contribuie și la prevenirea singurătății și a izolării, care este esențială în prevenirea declinului cognitiv și a bolilor. Atunci când deții un câine, ai responsabilitatea de a-l hrăni și de a te juca cu el, ceea ce reprezintă un motiv în plus pentru a te trezi dimineața. De asemenea, te ajută să nu te mai gândești la propriile probleme, deoarece are nevoie de atenția și dragostea ta.

12. Câinii te fac mai atractiv

Prezența unui câine îi poate face pe oameni să pară mai simpatici și mai atrăgători. Într-un studiu, cercetătorii au cerut unor persoane să evalueze niște fotografii și au descoperit că oamenii arătau mai fericiți și mai relaxați în compania unui câine.

13. Câinii ne fac mai fericiți

Un studiu efectuat în Japonia a constatat că privitul în ochii câinelui crește nivelul de oxitocină, cunoscut și sub numele de „hormonul iubirii”. În afară de beneficiile generale pentru sănătate ale deținerii unui câine, acesta stimulează în mod natural starea de bine. Proprietarii de câini sunt mai puțin susceptibili să sufere de depresie. Chiar și pentru persoanele care suferă de depresie, a avea un animal de companie de care să poată avea grijă îi poate ajuta să iasă dintr-un episod depresiv. Interacțiunea și dragostea primite de la un câine pot ajuta, de asemenea, oamenii să rămână pozitivi.

14. Câinii îi ajută pe copii să fie mai empatici

Un studiu a constatat că atașamentul față de animale duce la o bunăstare atât pentru copil, cât și pentru animalul de companie. Câinii pot ajuta copiii să-și regleze emoțiile, deoarece pot declanșa și răspunde la comportamentul legat de atașamentul unui copil.

15. Câinii sunt tovarăși minunați pentru persoanele în vârstă

Câinii oferă companie persoanelor în vârstă și pot ajuta la reducerea depresiei și anxietății. Se constată că aceștia stabilesc legături cu persoanele în vârstă care suferă de afecțiuni precum Alzheimer și demență.

16. Câinii oferă protecție

Câinii sunt foarte loiali stăpânilor lor și deseori vor depune eforturi mari pentru a-i avertiza și proteja împotriva oricărui pericol. Au calități teritoriale, iar instinctele lor sunt atât de ascuțite, încât reacționează rapid dacă cineva încearcă să pătrundă în casă sau simte că ești în pericol.

Dacă vrei să afli care sunt beneficiile de a avea o pisică, citește articolul nostru despre acest subiect: 16 beneficii pentru sănătate dacă ai o pisică.

[Poză de pe Unsplash]