Timp estimat de citire: 4 minute

Probioticele și prebioticele sunt subiecte importante în nutriție în zilele noastre. Atât probioticele, cât și prebioticele pot sprijini bacteriile utile și alte organisme din intestin. Aceste componente alimentare contribuie la promovarea bacteriilor benefice și crează un mediu în care microorganismele se pot dezvolta.

Probioticele se găsesc în multe alimente fermentate, cum ar fi iaurt, varză murată și tempeh. Prebioticele se găsesc în alimente bogate în fibre, cum ar fi fructe, legume și cereale integrale.

Deși probioticele și prebioticele sună similar, aceste suplimente au roluri diferite în sistemul digestiv (sau intestin).

PROBIOTICE

Cuvântul „probiotic” vine din greacă („promovarea vieții”). Probioticele sunt alimente (sau suplimente) care conțin bacterii vii în cantități suficiente pentru a oferi beneficii pentru sănătate. Probioticele sunt bacteriile „bune” pe care le poți consuma din alimente sau suplimente. Administrarea de probiotice poate ajuta la echilibrarea diferitelor tipuri de bacterii din intestin, ceea ce, la rândul său, favorizează sănătatea intestinului.

Probioticele se găsesc în multe alimente fermentate. Fermentarea este un proces natural în care bacteriile transformă zaharurile și alți carbohidrați din alimente în acizi. Cea mai comună sursă de probiotice sunt produsele lactate fermentate, cum ar fi iaurt, chefir și anumite brânzeturi fermentate (Gouda). De fapt, una dintre cele mai frecvente tulpini de bacterii probiotice din intestine este Lactobacillus acidophilus, care se găsește în iaurt. De asemenea, probioticele se găsesc în legume fermentate (cum ar fi murături, kimchi, măsline), produse din soia și băuturi kombucha.

PREBIOTICE

Prebioticele sunt fibre care hrănesc bacteriile intestinale sănătoase și sunt importante pentru menținerea unui intestin echilibrat. Prebioticele sunt compușii multor alimentele bogate în fibre pe care le consumi. În timp ce oamenilor le lipsește capacitatea de a descompune fibrele pe care le consumă în alimente precum fructe, legume, fasole și cereale integrale, microbii din intestin trec printr-un proces numit „fermentare”.

Compușii prebiotici se găsesc în banane, ceapă, usturoi, praz, sparanghel, anghinare, roșii, prune, mere, nuci, soia și alimente din grâu integral. Inulina este un prebiotic și un tip de fibră solubilă. Se găsește în mod natural în cantități mari în rădăcina de cicoare, precum și în cantități mai mici în alimente cum ar fi anghinare, ceapă și un tip de nap mexican numit jicama. Inulina este adăugată la unele produse alimentare, deoarece îmbunătățește sănătatea intestinelor fără a schimba gustul sau textura alimentelor.

BENEFICII ȘI EFECTE SECUNDARE ALE PROBIOTICELOR

Probioticele pot fi benefice în următoarele domenii:

  • Îmbunătățesc sănătatea digestivă și sănătatea mintală
  • Îmbunătățesc simptomele sindromului intestinului iritabil
  • Scad nevoia de antibiotice, a incidenței pneumoniei asistate de ventilator, a diabetului gestațional, a infecțiilor vaginale, eczeme

Persoanele cu boala Crohn și sistemul imunitar slăbit au un risc mai mare de apariție a efectelor secundare atunci când consumă probiotice.

Cercetarea efectelor secundare ale utilizării probioticelor pe termen lung necesită investigații suplimentare.

BENEFICII ȘI EFECTE ADVERSE ALE PREBIOTICELOR

Beneficiile prebioticelor au legătură cu beneficiile probioticelor. Prebioticele susțin un intestin sănătos, și astfel o sănătate digestivă mai bună, mai puține probleme de sănătate legate de utilizarea antibioticelor.

  • Susțin imunitatea, sănătatea digestivă, densitatea osoasă, gestionarea greutății și sănătatea creierului
  • Îmbunătățesc absorbția calciului
  • Susțin creșterea probiotică a bacteriilor intestinale, favorizând digestia și metabolismul

Cercetarea efectelor secundare ale utilizării prebioticelor necesită investigații suplimentare.

ADMINISTRAREA SUPLIMENTELOR PROBIOTICE

Suplimentele probiotice sunt pe bază de pastile, pulberi sau lichide care conțin bacterii vii benefice. Unele suplimente probiotice sunt concepute pentru a transporta bacteriile până la intestinul gros pentru efecte mai bune, în timp ce altele nu trec de acidul stomacal.

Există unele persoane care nu ar trebui să ia probiotice sau care pot prezenta efecte secundare în urma administrării acestora, cum ar fi persoanele cu supraaglomerarea bacteriană a intestinului subțire sau persoanele sensibile la ingredientele din supliment.

Cu toate acestea, tulpinile potrivite de probiotice pot fi incredibil de benefice pentru unele persoane. Depinde de tipul de tulpină, de formula produsului, de calitatea produsului și de depozitare.

Ca în cazul tuturor suplimentelor, se recomandă să consulți medicul înainte de utilizare.

ADMINISTRAREA SUPLIMENTELOR PREBIOTICE

Cercetările privind suplimentele prebiotice sunt încă în stadiile incipiente și multe dintre beneficii sunt încă în mare parte teoretice. Din aceste motive și pentru că prebioticele pot fi găsite cu ușurință în multe fructe și legume, cel mai bine este să consumați prebioticele în mod natural ori de câte ori este posibil.

În prezent nu există dovezi că administrarea concomitentă de probiotice și prebiotice este dăunătoare. Cu toate acestea, persoanele care au boli cronice sau boli grave ar trebui să evite suplimentele probiotice sau prebiotice, cu excepția cazului în care un medic recomandă altfel.

Dacă vrei să afli informații despre celulele cerebrale, citește articolul nostru despre acest subiect: Persoanele în vârstă încă pot produce noi celule cerebrale.

[Poză de pe Pixabay]