Timp estimat de citire: 4 minute

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Cafeaua conține mai mulți nutrienți, inclusiv riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3), magneziu, potasiu și diverși compuși fenolici sau antioxidanți. Unii experți sugerează că aceste ingrediente pot aduce beneficii organismului în diferite moduri. Studiile arată că băutorii de cafea au un risc mult mai mic să dezvolte boli precum cancer de ficat, diabet de tip 2 și insuficiența cardiacă.

Iată o listă cu câteva motive bune pentru a bea cafea:

1. Îmbunătățește nivelul de energie

Cafeaua te poate ajuta să te simți mai puțin obosit și crește nivelul de energie deoarece conține un stimulent numit cofeină. După ce bei cafea, cofeina este absorbită în fluxul sanguin și apoi ajunge la creier. Odată ajunsă acolo, cofeina blochează neurotransmițătorul inhibitor. Multe studii arată că cafeaua îmbunătățește diverse aspecte ale funcției creierului, inclusiv memoria, starea de spirit, vigilența, nivelul de energie, timpul de reacție și funcția mentală generală.

2. Îmbunătățește performanța fizică

Cofeina stimulează sistemul nervos și crește nivelul de adrenalină din sânge. Mai multe studii au arătat că cofeina îmbunătățește performanța atletică. Efectele pozitive includ o circulație îmbunătățită, creșterea forței musculare, a rezistenței și puterii, plus ameliorează durerea.

3. Arde grăsimea

Cofeina se găsește în aproape toate suplimentele pentru slăbit. Este una dintre puținele substanțe naturale dovedite că ajută la arderea grăsimilor. Mai multe studii arată că cofeina poate crește arderea grăsimilor și rata metabolică.

4. Reduce riscul de diabet de tip 2

Mai multe studii arată că persoanele care consumă cafea au un risc mult mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, o afecțiune gravă care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Cercetătorii spun că posibilele motive includ efectele antioxidante și antiinflamatorii ale cafelei (atât cafeaua cofeinizată, cât și cea decofeinizată), capacitatea de a stimula arderea grăsimilor și impactul asupra microbilor intestinali care protejează sănătatea.

5. Reduce riscul de boală Alzheimer

Boala Alzheimer este cea mai frecventă boală neurodegenerativă și principala cauză de demență la nivel mondial. Există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a preveni boala, cum ar fi adoptarea unui regim alimentar sănătos și activitate fizică regulată, dar consumul de cafea poate fi extrem de eficient. Mai multe studii arată că persoanele care consumă cafea au un risc cu până la 65% mai mic de a dezzvolta boala Alzheimer.

6. Reduce riscul de boală Parkinson

Boala Parkinson este a doua cea mai frecventă afecțiune neurodegenerativă după boala Alzheimer. Este cauzată de moartea neuronilor generatori de dopamină din creier. Studiile arată că persoanele care consumă cafea prezintă un risc mult mai redus de a dezvolta boala Parkinson. În acest caz, cofeina în sine pare a fi benefică, deoarece persoanele care beau cafea decofeinizată nu prezintă acest risc redus. În plus, potrivit unui studiu din 2012, cofeina poate ajuta la controlul mișcării la persoanele care suferă de boala Parkinson.

7. Scade riscul de boli hepatice

Un studiu din 2017 a concluzionat că orice tip de cafea (atât cafeaua cofeinizată, cât și cea decofeinizată) reduce riscul de cancer la ficat, steatoză hepatică și ciroză, prin reducerea nivelului enzimelor hepatice.

8. Scade riscul de scleroză multiplă

Studii recente au arătat că cel puțin patru căni de cafea pe zi pot ajuta la protejarea împotriva dezvoltării și reapariției sclerozei multiple. Se crede că cafeaua previne inflamația neuronală care poate duce la dezvoltarea bolii.

9. Scade riscul de gută

Riscul pentru apariția gutei (la bărbați) scade odată cu creșterea consumului de cafea.

10. Previne afectarea retinei

Un studiu al Universității Cornell a arătat că cafeaua poate preveni deteriorarea retinei din cauza stresului oxidativ, datorită conținutului de acid clorogenic, care este unul dintre antioxidanții puternici găsiți în boabele de cafea.

11. Cafeaua neagră previne cariile

Cercetătorii au descoperit că cafeaua neagră omoară bacteriile aflate la nivelul dinților care favorizează apariția cariilor dentare. Adăugarea de lapte sau zahăr în cafeaua scade acest beneficiu.

12. Scade riscul altor boli

Studiile arată că consumul de cafea poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer, inclusiv a cancerului de sân, colorectal, endometrial și de prostată, precum și a bolilor de inimă. Consumul pe tot parcursul vieții de cafea cofeinizată este, de asemenea, asociat cu un risc redus de accident vascular cerebral. În ceea ce privește sănătatea creierului, cafeaua cofeinizată crește vigilența și, de asemenea, poate îmbunătăți memoria până la 24 de ore după consum.

13. Aduce fericire

Depresia este o tulburare psihică gravă care determină o calitate a vieții semnificativ redusă. Cafeaua pare să scadă riscul de a suferi de depresie și poate reduce dramatic riscul de sinucidere. Cercetătorii au descoperit că consumul de cafea este legat de emoții pozitive, inclusiv plăcere, bunătate, afecțiune, satisfacție, prietenie, calm și fericire.

14. Longevitate

Având în vedere că persoanele care consumă cafea au un risc mult mai redus de a suferi de diverse boli grave, concluzia este că cafeaua te poate ajuta să trăiești mai mult. Un studiu publicat în New England Journal of Medicine a arătat că persoanele care consumă cafea au un risc mai mic de a muri prematur din cauza bolilor precum diabet, boli de inimă și diverse forme de cancer.

15. Antioxidanți

Cafeaua este destul de bogată în antioxidanți. Studiile arată că obținem mai mulți antioxidanți din cafea decât din fructe și legume. De fapt, cafeaua poate fi una dintre cele mai sănătoase băuturi de pe planetă. Acidul clorogenic, un polifenol abundent în cafea, s-a dovedit că reduce inflamația și poate juca un rol cheie în prevenirea bolilor cronice, inclusiv obezitatea.

Cafeaua decofeinizată poate oferi, de asemenea, beneficii pentru sănătate, cum ar fi antioxidanți, protecție împotriva diabetului de tip 2 și chiar vigilență crescută.

Dacă vrei să afli informații despre beneficiile berii, citește articolul nostru despre acest subiect: 19 beneficii ale berii pentru sănătate.

[Poză de pe Pixabay]