Timp estimat de citire: 8 minute

DIAGNOSTICUL SCLEROZEI MULTIPLE

Scleroza multiplă este diagnosticată de un medic neurolog care este specialist în afecțiunile sistemului nervos. Medicul îți va adresa întrebări despre istoricul medical și simptome, apoi va efectua un examen fizic. Este destul de dificil pentru un medic să diagnostice scleroza multiplă, deoarece multe afecțiuni pot avea simptome similare.

De asemenea, medicul va efectua câteva teste pentru a vedea dacă creierul și măduva spinării funcționează așa cum trebuie. Acestea includ:

  • Examen neurologic: Medicul neurolog va căuta anomalii, modificări sau slăbiciune la nivelul vederii, mișcările ochilor, rezistența la nivelul mâinilor și a picioarelor, echilibru și coordonare, vorbire și reflexe.
  • Analize de sânge: Acestea nu pot diagnostica scleroza multiplă și sunt de obicei efectuate pentru a exclude alte boli cu simptome asemănătoare, cum ar fi neuromielita optică, o boală foarte rară.
  • Puncție lombară: Puncția lombară este o procedură prin care se colectează o mostră din lichidul cefalorahidian, prin introducerea unui ac în regiunea lombară. Lichidul cefalorahidian înconjoară creierul și măduva spinării și eventualele modificări ale acestuia pot sugera probleme ale sistemului nervos. Procedura se face cu anestezie locală, ceea ce înseamnă că vei fi treaz în timpul procedurii, dar zona în care intră acul va fi amorțită. Mostra este apoi testată pentru celule imune și anticorpi. De asemenea, poate ajuta la excluderea infecțiilor și a altor afecțiuni cu simptome precum scleroza multiplă. Puncția lombară este o procedură sigură, însă poate provoca dureri de cap care, ocazional, durează până la câteva zile.
  • RMN: RMN-ul este o scanare nedureroasă care folosește câmpuri magnetice puternice și unde radio pentru a produce imagini detaliate din interiorul corpului. Se poate administra o injecție intravenoasă cu o substanță de contrast pentru a evidenția leziunile care indică faptul că boala se află într-o fază activă. De asemenea, un rezultat RMN care spune că lucrurile sunt normale nu exclude scleroza multiplă. Poți avea leziuni în locuri pe care scanarea nu le poate afișa.
  • Teste potențiale evocate: Acestea înregistrează semnalele electrice produse de sistemul nervos ca răspuns la stimuli. Este un test nedureros, electrozii măsoară cât de rapid se deplasează informația pe căile nervoase.

TRATAMENTUL PENTRU SCLEROZA MULTIPLĂ

În prezent, scleroza multiplă nu poate fi vindecată, dar există medicamente și alte tratamente care favorizează recuperarea în urma atacurilor, încetinirea progresiei bolii și gestionarea simptomelor. Unele persoane au simptome ușoare și nu este necesar niciun tratament.

1. Tratamente pentru atacuri de scleroză multiplă

  • Steroizi: Medicul poate recomanda o doză intravenoasă de steroizi, cum ar fi metilprednisolonul sau prednisonul oral, pentru a reduce inflamația nervilor și ameliorarea rapidă a simptomelor. În schimb, aceste medicamente nu vor încetini cursul bolii. Efectele secundare pot include insomnie, creșterea tensiunii arteriale, creșterea nivelului glicemiei, modificări ale dispoziției și retenția de lichide.
  • Schimbul de plasmă (plasmafereză): Porțiunea lichidă din sânge (plasma) este îndepărtată și separată de celulele sanguine. Celulele sanguine sunt amestecate cu o soluție proteică (albumină) și apoi se reintroduc în corp. Schimbul de plasmă poate fi utilizat dacă simptomele sunt noi, severe și nu a existat un răspuns favorabil în urma tratamentului cu steroizi. În timpul schimbului de plasmă, tensiunea arterială este mai mică decât de obicei. Acest lucru poate duce la slăbiciune, amețeală sau greață. Poate să apară o stare de oboseală după schimbul de plasmă.

2. Tratamente pentru modificarea progresiei

  • Pentru scleroza multiplă primar-progresivă (SMPP): Ocrelizumab ajută la încetinirea afectării nervilor, reducerea numărului de recidive și întârzierea dizabilității. Acest medicament este administrat prin perfuzie intravenoasă. Doza initială se administreazä sub forma a două perfuzii intravenoase separate; prima perfuzie este urmată după două săptămâni de cea de-a doua perfuzie. Dozele ulterioare se administrează sub forma unei singure perfuzii intravenoase la interval de 6 luni. Prima doză ulterioară trebuie administrată la șase luni după prima perfuzie cu doza inţială. Ocrelizumab poate provoca efecte secundare foarte grave (rareori fatale) precum erupții cutanate, mâncărime, respirație îngreunată, umflături/dureri în gât, oboseală, febră, leșin, înroșirea feței, greață, dureri de cap, amețeli, bătăi rapide ale inimii.
  • Pentru scleroza multiplă recurent-remisivă (SMRR) sunt disponibile mai multe tipuri de tratamente.

Tratamentele injectabile includ:

Medicamente cu interferon beta: Se administrează prin injecție sub piele sau în mușchi și pot reduce frecvența și severitatea recidivelor, ajutând persoanele să aibă un handicap fizic mai mic în timp. Efectele secundare ale interferonului pot include simptome asemănătoare gripei (se recomandă administrarea injecției înainte de ora de culcare), reacții la locul injecției (umflături, roșeață și durere), probleme cu starea de spirit (tristețe, anxietate, iritabilitate, vinovăție, probleme concentrare, confuzie). Este nevoie de analize de sânge pentru a monitoriza enzimele hepatice, deoarece afectarea ficatului este un posibil efect secundar al utilizării interferonului.
Acetat de glatiramer: Acest medicament împiedică sistemul imunitar să atace nervii din creier și măduva spinării. Acest efect poate scădea numărul de recidive și poate preveni sau întârzia handicapul fizic. Se administrează prin injecție sub piele de trei ori pe săptămână la cel puțin 48 de ore distanță. Efectele secundare pot include iritarea pielii la locul injecției.

Tratamentele orale includ:

Fingolimod: Acest medicament ajută la reducerea numărului de episoade de agravare și poate preveni sau întârzia handicapul fizic. Doza se ajustează în funcție de greutatea corporală a pacientului. Acest medicament se administrează pe cale orală cu sau fără alimente, de obicei o dată pe zi. Ritmul cardiac și tensiunea arterială vor fi monitorizate timp de șase ore după prima doză, deoarece bătăile inimii pot fi încetinite. Alte efecte secundare includ infecții grave rare, dureri de cap, hipertensiune arterială și vedere încețoșată.
Fumarat de dimetil: Acest medicament reduce numărul de recidive. Acest medicament se administrează pe cale orală cu sau fără alimente, de obicei de două ori pe zi. Efectele secundare pot include înroșire, diaree, greață și scăderea numărului de globule albe.
Fumarat de diroximel: Este similar cu fumaratul de dimetil, dar de obicei are mai puține efecte secundare. Acest medicament reduce numărul de recidive. Acest medicament se administrează pe cale orală cu sau fără alimente, de obicei de două ori pe zi.
Teriflunomidă: Acest medicament reduce numărul de recidive și poate ajuta la încetinirea problemelor fizice. Acest medicament se administrează pe cale orală cu sau fără alimente, de obicei o dată pe zi. Doza se ajustează în funcție de starea medicală și răspunsul la tratament. Efectele secundare pot include leziuni hepatice și căderea părului. Acest medicament este asociat cu malformații congenitale. Prin urmare, se recomandă utilizarea de metode contraceptive în timpul tratamentului și timp de doi ani după oprirea acestuia.
Siponimod: Acest medicament reduce numărul de recidive și ajută la progresia lentă a bolii. De asemenea, este aprobat pentru scleroza multiplă secundar-progresivă (SMSP). Acest medicament se administrează pe cale orală, o dată pe zi. Efectele secundare includ infecții virale, probleme hepatice, număr scăzut de globule albe, modificări ale ritmului cardiac, dureri de cap și probleme de vedere. Acest medicament este asociat cu malformații congenitale. Prin urmare, se recomandă utilizarea de metode contraceptive în timpul tratamentului și timp de 10 zile după oprirea acestuia.
Cladribină: Acest medicament este utilizat pentru a trata un anumit tip de cancer (leucemie cu celule păroase), oprește creșterea celulelor canceroase. De asemenea, este aprobat pentru SMSP. Se administrează în două cicluri de tratament. Fiecare ciclu de tratament constă din două săptămâni de tratament, una la începutul primei luni și una la începutul celei de-a doua luni a anului de tratament respectiv. Fiecare săptămână de tratament constă din patru sau cinci zile în care pacientului i se administrează medicamentul. Efectele secundare includ infecții respiratorii superioare, dureri de cap, tumori, infecții grave și niveluri reduse de globule albe. Acest medicament este asociat cu malformații congenitale. Prin urmare, se recomandă utilizarea de metode contraceptive în timpul tratamentului și timp de șase luni după oprirea acestuia.

Tratamentele cu perfuzie includ:

Natalizumab: Ajută prin împiedicarea sistemului imunitar să atace nervii din creier și măduva spinării, scade numărul de episoade de agravare și poate preveni sau întârzia handicapul fizic. Acest medicament se administrează prin perfuzie intravenoasă la intervale de patru săptămâni. Acest medicament este amestecat într-o soluție și injectat lent într-o venă, de obicei în decursul unei ore.
Alemtuzumab: Acest medicament reduce numărul de recidive. Se administrează în două cicluri de tratament. Ciclul inițial de tratament durează cinci zile consecutive. Al doilea ciclu de tratament durează trei zile consecutive, fiind administrat la 12 luni după ciclul iniţial de tratament. Efectele secundare includ riscul de infecții, boli autoimune tiroidiene și boli renale.

3. Stil de viață și remedii la domiciliu

  • Multă odihnă: Menține un program regulat de somn. Camera de odihnă să fie răcoroasă, întunecată și fără ecrane în jur.
  • Exerciții fizice: Dacă suferi de scleroză multiplă ușoară până la moderată, exercițiile fizice obișnuite te pot ajuta să îți îmbunătățești tonusul muscular, echilibrul și coordonarea. Înotul sau alte exerciții în apă sunt opțiuni bune. Alte tipuri de exerciții recomandate includ mersul, aerobic cu impact redus, bicicletele staționare, yoga și tai-chi.
  • Stai departe de căldură: O creștere a temperaturii corpului îți poate înrăutăți simptomele. Evită expunerea la căldură și poartă haine lejere, respirabile.
  • Consumă alimente sănătoase: Nu există o dietă pentru scleroza multiplă, însă experții recomandă alimente cu conținut scăzut de grăsimi saturate și bogate în fibre. Asigură-te că îți iei doza de vitamina D, deoarece poate avea beneficii potențiale pentru scleroza multiplă.
  • Gestionează-ți stresul: Stresul îți poate declanșa sau agrava simptomele. Găsește activități care să te relaxeze: yoga, masaj, meditație, citit, discuții cu prietenii.

Dacă vrei să afli informații despre diabet, citește articolul nostru despre acest subiect: Diabet: diagnostic, tratament, complicații și prevenire.

[Poză de pe Unsplash]