Timp estimat de citire: 3 minute

DIAGNOSTICUL DIABETULUI

Există mai multe metode de a diagnostica diabetul. De obicei, fiecare metodă trebuie să fie repetată în a doua zi pentru a diagnostica diabetul.

Următoarele teste sunt utilizate pentru diagnosticarea diabetului:

  • Testul de hemoglobină glicată (HbA1C) măsoară glicemia medie în ultimele două-trei luni. Avantajele de a fi diagnosticat în acest fel este că nu sunt necesare condițiile „à jeun” (pe nemâncate).
  • Testul de glucoză plasmatică măsoară glicemia după ce au trecut cel puțin opt ore de la ultima masă („à jeun”). Acest test este utilizat pentru a diagnostica diabetul sau prediabetul.
  • Testul de glucoză plasmatică random măsoară glicemia în orice moment al zilei, indiferent de intervalul de timp de la ultima masa. Acest test este utilizat pentru a diagnostica diabetul, dar nu și prediabetul.
  • Testul de toleranță la glucoză măsoară glicemia după ce au trecut cel puțin opt ore de la ultima masă („à jeun”) și la două ore după consumul unei băuturi care conține glucoză. Acest test este utilizat pentru a diagnostica diabetul sau prediabetul.

Chiar dacă testele de mai sus pot confirma faptul că ai diabet, acestea nu pot identifica tipul de diabet. Pentru a afla dacă ai diabet de tip 1, medicul îți poate recomanda teste pentru anumiți autoanticorpi. Autoanticorpii sunt anticorpi care atacă greșit țesuturile și celulele sănătoase. Prezența unuia sau mai multor tipuri de autoanticorpi specifici diabetului este frecventă în diabetul de tip 1, dar nu și în tipul 2.

TRATAMENTUL DIABETULUI

Administrarea de insulină sau alte medicamente pentru diabet fase parte din tratamentul diabetului. Alături de un regim alimentar sănătos și activitate fizică, medicamentele te pot ajuta să ții sub control boala.

Medicamentele vor fi administrate în funcție de tipul de diabet pe care îl ai:

Diabet de tip 1

Dacă ai diabet de tip 1, insulina este principalul tratament deoarece înlocuiește acest hormon pe care organismul nu este capabil să îl producă.
Există patru tipuri de insulină și sunt diferențiate de cât de repede încep să funcționeze și cât durează efectele.

  • Insulina cu acțiune rapidă începe să funcționeze în 15 minute, iar efectele durează între trei și patru ore.
  • Insulina cu acțiune scurtă începe să funcționeze în 30 de minute, iar efectele durează între șase și opt ore.
  • Insulina cu acțiune intermediară începe să funcționeze în decurs de una până la două ore, iar efectele durează între 12 și 18 ore.
  • Insulina cu acțiune lungă începe să funcționeze la câteva ore după injecție, iar efectele durează între 24 de ore sau mai mult.

Diabet de tip 2

Unele persoane cu diabet de tip 2 își pot gestiona boala prin dietă și exerciții fizice. Dacă schimbările aduse stilului de viață nu sunt suficiente pentru a reduce glicemia, este necesară administrarea de medicamente. Majoritatea persoanelor cu diabet de tip 2 încep tratamentul medical cu metformină care scade cantitatea de glucoză. Acest medicament poate ajuta la pierderea în greutate. Chiar dacă nu iei insulină, este posibil să ai nevoie de ea uneori, cum ar fi în timpul sarcinii sau dacă ești în spital.

Diabet gestațional

Dacă ai diabet gestațional, va trebui să faci câteva schimbări în regimul alimentar și exerciții fizice regulate. Dacă glucoză din sânge este în continuare crescută, medicul îți poate prescrie medicamente pentru diabet, cum ar fi insulina sau pastile cu metformină, care sunt sigure în timpul sarcinii.

Un regim alimentar sănătos este o parte importantă în tratarea diabetului. În unele cazuri, schimbarea regimului alimentar poate fi suficientă pentru a controla boala. Alimentele bogate în zahăr cresc rapid nivelul glicemiei. Proteinele și grăsimile provoacă creșteri mai graduale. Obținerea unui echilibru adecvat de proteine, grăsimi și carbohidrați te poate ajuta să ții sub control glicemia și să pierzi câteva kilograme.

Pentru a menține nivelul glicemiei constant, încearcă să mănânci porții mici pe tot parcursul zilei.

COMPLICAȚIILE DIABETULUI

Diabetul crește riscul pentru multe probleme grave de sănătate:

  • Probleme ale pielii: Infecții bacteriene, infecții fungice, acantoză nigricans (acantosis nigricans), dermopatie diabetică, reacții alergice ale pielii
  • Probleme oculare: Glaucom, cataractă, retinopatie
  • Neuropatie (leziuni nervoase)
  • Boli renale (nefropatie)
  • Hipertensiune arterială
  • Accident vascular cerebral

PREVENIREA DIABETULUI

Diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit deoarece este cauzat de o dereglare a sistemului imunitar.

Dacă ai fost diagnosticat cu prediabet, iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a întârzia sau a preveni diabetul de tip 2:

  • Ține greutatea sub control
  • Mergi pe jos sau cu bicicleta cel puțin 150 de minute pe săptămână
  • Respectă un regim alimentar sănătos
  • Nu fuma (fumătorii au aproximativ 50% mai multe șanse să dezvolte diabet decât nefumătorii)
  • Consumă cantități mici sau moderate de alcool

Dacă vrei să afli informații despre scleroza multiplă, citește articolul nostru despre acest subiect: Scleroza multiplă: diagnostic și tratament.

[Poză de pe Pixabay]