Timp estimat de citire: 6 minute

Unele studii arată că berea consumată cu moderație poate fi benefică sănătății tale.

1. Berea este mai hrănitoare decât alte băuturi alcoolice

Mulți experți spun că berea este mai mult un aliment decât o băutură. Berea este mai bogată în vitamina B decât vinul. Berea conține Vitamina B6 care previne atacurile de cord, ajutând la formarea homocisteinei în corpul nostru.

Conținutul de antioxidanți din bere este echivalent cu cel al vinului, însă antioxidanții specifici sunt diferiți, deoarece berea conține flavonoide diferite față de cele utilizate la producerea vinului.

Berea are, de asemenea, proteine semnificative și fibre solubile, ceea ce reduce probabilitatea ca sistemul să absoarbă grăsimea.

Este una dintre sursele alimentare care are cel mai semnificativ conținut de siliciu și ajută la prevenirea osteoporozei. Berea poate conține prebiotice care alimentează bacteriile bune din intestinul nostru.

Berea conține și fier, calciu, fosfați, fosfor, niacină, magneziu și potasiu.

2. Berea protejează inima

Studiile arată că dacă consumi moderat băuturi alcoolice, riscul de a avea boli cardiovasculare este mic (atacuri de cord sau accident vascular cerebral). Acest beneficiu provine în mare parte din antioxidanții naturali ai berii numiți fenoli. Conform unui studiu preliminar prezentat în 2016, persoanele care au consumat moderat bere au avut cea mai lentă scădere a nivelurilor de lipoproteină cu densitate mare (HDL) sau „colesterolul bun” și un risc mai mic de boli cardiovasculare.

3. Berea reduce riscul de a dezvolta pietre la rinichi

Un studiu a arătat că un consum zilnic moderat de bere poate reduce riscul de a dezvolta pietre la rinichi cu 40%. Berea reprezintă 90% apă, iar apa este cel mai puternic instrument pentru prevenirea pietrelor la rinichi și ajută la eliminarea toxinelor dăunătoare din corp.

Berea conține potasiu și magneziu care ajută la prevenirea dezvoltării de pietre la rinichi.

Hameiul din bere ajută la încetinirea eliberării calciului din oase, care ar putea fi reabsorbit de rinichi sub formă de pietre dureroase.

4. Berea îmbunătățește nivelul colesterolului

Berea nu numai că nu conține colesterol, ci poate îmbunătăți de fapt colesterolul din corp. Berea are cantități mari de fibre solubile (cunoscute sub numele de beta-glucani) care ajută la reducerea nivelului de lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) sau „colesterolul rău”.

Deoarece alcoolul afectează capacitatea organismului de a absorbi vitaminele și mineralele, berea poate reduce capacitatea organismului de a arde grăsimile stocate.

5. Berea întărește oasele

Berea este bogată în silicon alimentar, ceea ce contribuie la creșterea și dezvoltarea oaselor și reduce riscul de osteoporoză.

Un studiu realizat în 2009 a arătat că persoanele în vârstă care consumă zilnic unul sau două pahare de bere aveau o densitate osoasă mai mare și, astfel, erau mai puțin predispuse la fracturi decât cele care nu consumau bere.

6. Berea ajută la reducerea stresului

Cercetătorii au descoperit că două pahare de bere pe zi pot reduce stresul sau anxietatea. În timp ce alcoolul poate ajuta la reducerea stresului pe moment, pe termen lung poate contribui la depresie și anxietate, ceea ce face ca stresul să fie mai greu de gestionat.

7. Berea ajută la creșterea sănătății mintale

Flavonoidele și siliconul găsite în bere protejează creierul împotriva bolilor neurodegenerative precum demența și Alzheimer, încetinesc procesul de degradare a memoriei, protejează celulele creierului de deteriorarea oxidativă.

De asemenea, berea crește cantitatea de dopamină din creier, ceea ce te poate face să te simți mai calm și relaxat.

Câteva studii au arătat că persoanele care consumă moderat bere au 23% mai puține șanse de a dezvolta diferite forme de demență și deficiență cognitivă.

8. Berea reduce riscul de diabet

Un studiu realizat de Harvard a descoperit că persoanele care consumă bere de 3 până la 4 ori pe săptămână aveau mai puține șanse să dezvolte diabet de tip 2 decât cele care nu consumau deloc. Conținutul de alcool din bere crește sensibilitatea la insulină, ceea ce ajută la prevenirea diabetului.

9. Berea curăță dinții

Un studiu a arătat că berea poate împiedica bacteriile să se formeze și să crească pe dinți. Chiar și cel mai slab extract de bere testat a blocat activitatea bacteriilor. Berea a fost, de asemenea, unul dintre cele mai bune extracte pentru blocarea comunicării între bacterii, ceea ce încetinește creșterea lor.

10. Berea reduce inflamația

Inflamația din organism stă la baza multor boli și, potrivit unui studiu, hameiul din bere are proprietăți antiinflamatorii.

11. Berea înseamnă longevitate

Oamenii care consumă moderat bere trăiesc mai mult decât cei care nu fac asta. Berea poate adăuga ani de viață, având în vedere că are impact pozitiv asupra nivelului de colesterol, scade riscul de diabet și întărește inima.

Berea crește nivelul de vitamina E, acționând ca un antioxidant care ajută la menținerea pielii sănătoase și în același timp încetinește procesul de îmbătrânire.

12. Berea ajută la pierderea în greutate

Un studiu realizat de Oregon State University a arătat că xanthohumolul, un flavonoid chimic găsit în bere, ajută la reducerea greutății și a nivelului de colesterol.

Xanthohumolul, un flavonoid găsit doar în hamei, este un antioxidant care joacă un rol important în prevenirea cancerului. Berea este, de asemenea, o bună sursă de polifenoli care ajută la prevenirea și tratarea cancerului.
Concret, consumul moderat de bere ajută la prevenirea unei anumite reacții chimice care poate duce la cancer de prostată la bărbați. De asemenea, s-a demonstrat că berea reduce șansele de a face cancer la sân la femei.

13. Berea ajută la îmbunătățirea vederii

Un studiu realizat de Universitatea Western Ontario a arătat că o bere pe zi scade riscul de a dezvolta cataractă.

Enzimele și antioxidanții găsiți în bere ajută la protejarea ochilor prin prevenirea afectării mitocondriale.

14. Berea ajută la vindecarea insomniei

Berea conține lactoflavină și acid nicotinic care favorizează somnul.

15. Berea are efecte pozitive asupra pielii și părului

Vitaminele prezente în bere reprezintă o sursă bună de prevenire și vindecare a acneei și adaugă strălucire pielii. În plus, hameiul și malțul din bere stimulează creșterea părului.

Berea este considerată unul dintre cele mai bune tratamente naturale împotriva mătreții. Acest beneficiu pentru sănătate este atribuit nivelului ridicat de drojdie și conținut de vitamina B.

16. Berea ajută la gestionarea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială poate fi responsabilă pentru o serie de probleme de sănătate, dar berea poate reduce riscul de hipertensiune.

Un studiu realizat de Harvard a arătat că persoanele care consumă moderat bere sunt mai puțin susceptibile să dezvolte hipertensiune arterială decât cele care beau vin sau alte băuturi alcoolice.

17. Berea este 100% naturală

Berea este naturală la fel ca sucul de portocale sau laptele. Berea nu are nevoie de conservanți, deoarece are alcool și hamei, ambii fiind conservanți naturali.

18. Berea este mai sigură decât apa

Dacă te afli într-un loc unde nu este recomandat să bei apă, berea locală este întotdeauna o alegere sigură. Este chiar mai sigură decât apa îmbuteliată locală. Berea este fiartă în procesul de fabricare și este păstrată curată după aceea direct în sticla acoperită și sigilată. Nu există bacterii în bere care să pună viața în pericol.

19. Berea nu provoacă „burta de bere”

Studiile nu au arătat nicio legătură între cantitatea de bere pe care o beau oamenii și mărimea burții. Asocierea dintre bere și obezitate, dacă există, este probabil slabă. Oamenii care beau bere în mod regulat și moderat nu numai că nu dezvoltă burtă de bere, ci au o greutate mai mică decât cei care nu beau. Berea îți poate stimula metabolismul împiedicând absorbția grăsimii.

Dacă vrei să afli informații despre beneficiile cafelei, citește articolul nostru despre acest subiect: 15 beneficii ale cafelei pentru sănătate.

Dacă vrei să afli informații despre extractul de stevia, citește articolul nostru despre acest subiect: Extractul de stevia reduce semnele steatozei hepatice.

[Poză de pe Pixabay]