Timp estimat de citire: 5 minute

DIAGNOSTICUL ASTMULUI BRONȘIC

Un medic alergolog îți va adresa întrebări despre simptomele pe care le ai, istoricul medical personal și cel al familiei. De asemenea, medicul va efectua un examen fizic: se va concentra pe tractul respirator superior, piept și piele. Va căuta semne de respirație șuierătoare, care pot indica o cale respiratorie obstrucționată și astm bronșic. De asemenea, va verifica pielea dacă există semne de eczemă sau urticarie.

Medicul va identifica dacă astmul bronșic este intermitent ușor, persistent ușor, persistent moderat sau persistent sever. De asemenea, va identifica și tipul acestuia.

Următoarele teste pot ajuta la diagnosticarea astmului bronșic:

Teste funcționale pulmonare: Aceste teste determină cât de mult se mișcă aerul în interior și în exterior în timp ce respiri.

  • Spirometrie: La începutul testului, trebuie să respiri profund pe gură, în spirometru. Apoi va trebui să sufli cu putere în spirometru, procedura reluându-se de cel puțin 3 ori. Acest test diagnostică severitatea astmului bronșic și măsoară cât de bine funcționează tratamentul. Cu toate acestea, este posibil ca acest test să nu fie potrivit pentru copiii sub vârsta de 5 ani, deoarece este dificil de obținut un rezultat precis. În schimb, medicul poate prescrie medicamente pentru astm bronșic timp de 4-6 săptămâni și va verifica dacă simptomele se îmbunătățesc.
  • Fluxul aerian maxim de vârf: Un debitmetru de vârf este un dispozitiv simplu care măsoară debitul maxim de aer care se elimină din plămâni în timpul unei expirații forțate.

Testele funcționale pulmonare se efectuează înainte și după administrarea unui bronhodilatator care ajută la deschiderea căilor respiratorii. Dacă funcția pulmonară se îmbunătățește, este posibil să ai astm bronșic.

Teste suplimentare

Alte teste pentru diagnosticarea astmului bronșic sunt:

  • Provocarea cu metacolină: Metacolina este un declanșator cunoscut al astmului bronșic. Atunci când este inhalată, căile respiratorii se vor îngusta ușor. Dacă reacționezi la metacolină, este posibil să ai astm bronșic.
  • Testele de imagistică: O radiografie toracică poate ajuta la identificarea oricăror anomalii structurale sau boli care pot cauza sau agrava problemele de respirație.
  • Teste alergologice: Pot fi efectuate pe piele sau printr-o analiză de sânge. Indică dacă ești alergic la animale de companie, praf, mucegai sau polen.
  • Dozare FeNO (oxidul nitric fractionat in aerul expirat): Acest test măsoară cantitatea de oxid nitric din respirația ta. Atunci când căile respiratorii sunt inflamate, s-ar putea să ai niveluri mai mari decât cele normale de oxid nitric.
  • Examen spută: Acest test caută anumite globule albe din sânge (eozinofile) în amestecul de salivă și mucus eliminat în timpul tusei. Eozinofilele sunt prezente atunci când simptomele se dezvoltă și devin vizibile atunci când sunt colorate cu un colorant roz.
  • Test de provocare: Acest test permite medicului să evalueze modul în care aerul rece sau exercițiile fizice afectează respirația.CLASIFICAREA ASTMULUI BRONȘIC

Pentru a clasifica severitatea astmului bronșic, medicul va lua în considerare cât de des ai simptome, cât de severe sunt, rezultatele examenului fizic și testele de diagnostic. Determinarea severității astmului bronșic îl va ajuta pe medic să aleagă cel mai bun tratament. Severitatea astmului bronșic se schimbă adesea de-a lungul timpului și este nevoie de ajustarea tratamentului.

Astmul bronșic este clasificat în patru categorii generale:

  • Intermitent ușor: Simptome ușoare, apar două zile pe săptămână sau două nopți pe lună.
  • Persistent ușor: Simptomele apar mai mult de două ori pe săptămână și până la patru nopți pe lună.
  • Persistent moderat: Simptomele apar o dată pe zi și mai mult de o noapte pe săptămână. Acestea pot limita anumite activități zilnice.
  • Persistent sever: Simptomele apar de mai multe ori în fiecare zi și în majoritatea nopților. Activitățile zilnice sunt extrem de limitate.

TRATAMENTUL PENTRU ASTMUL BRONȘIC

Medicamente

Medicamentele potrivite pentru tine depind de mai multe lucruri: vârsta, simptomele și factorii care declanșează astmul bronșic.

  • Medicamente pe termen lung

Aceste medicamente, administrate zilnic, ajută la reducerea numărului și severității simptomelor de astm și împiedică apariția unei crize de astm bronșic.

Medicamentele pe termen lung includ următoarele:

  1. Corticosteroizi inhalați: Luați cu un inhalator, corticosteroizii și alte medicamente antiinflamatoare ajută la reducerea umflăturii și a producerii mucusului în căile respiratorii, ușurând respirația. Este nevoie ca aceste medicamente să fie utilizate timp de câteva zile sau săptămâni pentru a fi eficiente. Spre deosebire de corticosteroizii orali, corticosteroizii inhalați au un risc relativ scăzut de efecte secundare grave.
  2. Anticolinergice: Ajută mușchii să nu se strângă în jurul căilor respiratorii. De obicei, se administrează zilnic în combinație cu antiinflamatoare.
  3. Bronhodilatatoare cu acțiune lungă: Se administrează numai în asociere cu antiinflamatoare.
  4. Medicamente biologice: Aceste medicamente injectabile pot ajuta persoanele care suferă de astm bronșic sever.
  • Medicamente calmante cu acțiune rapidă

Aceste medicamente trebuie utilizate numai în timpul unei crize de astm bronșic. Acestea oferă o calmare rapidă pentru a te ajuta să respiri din nou. De asemenea, pot fi utilizate înainte de exerciții fizice, dacă medicul recomandă acest lucru.

Medicamentele calmante cu acțiune rapidă includ următoarele:

  1. Beta blocante cu acțiune scurtă: Bronhodilatatoarele cu calmare rapidă acționează în câteva minute pentru a reduce rapid simptomele în timpul unei crize de astm bronșic. Acestea sunt inhalate printr-o mască de față sau un dispozitiv bucal.
  2. Agenți anticolinergici: Acționează rapid pentru a relaxa căile respiratorii, ușurând respirația. De obicei, se administrează în combinație cu antiinflamatoare.
  3. Corticosteroizi orali și intravenoși: Ameliorează inflamațiile căilor respiratorii cauzate de astmul bronșic sever. Pot provoca efecte secundare grave dacă sunt utilizați pe termen lung.
  • Medicamente pentru alergii

Te pot ajuta dacă astmul bronșic este declanșat sau agravat de alergii.

Acestea includ:

  1. Injecții cu alergeni: Dacă astmul bronșic este declanșat de o alergie, ar trebui să iei în considerare injecțiile cu alergeni care sunt foarte eficiente pentru ameliorarea simptomelor de alergie și, în unele cazuri, chiar pot vindeca alergia. Acționează prin injectarea unor cantități foarte mici de alergen la început și cresc apoi treptat, până la atingerea unei doze constante. În general, injecția se face o dată pe săptămână timp de câteva luni, apoi o dată pe lună pentru o perioadă de trei până la cinci ani.
  2. Comprimate sublinguale: Doar câțiva alergeni pot fi tratați momentan cu această metodă. Aceste medicamente nu trebuie utilizate la pacienții cu astm bronșic sever sau necontrolat. Începând cu câteva luni înainte de începerea sezonului alergiei, pacienții iau zilnic un comprimat. Tratamentul poate continua până la trei ani.

Termoplastie bronșică

Acest tratament folosește un electrod pentru a încălzi căile respiratorii, contribuind la reducerea dimensiunii mușchiului și la prevenirea strângerii acestuia. Este utilizat pentru astmul bronșic sever care nu se îmbunătățește cu medicamente pe termen lung. Terapia se face în general pe parcursul a trei vizite.

Dacă vrei să afli informații despre zona zoster, citește articolul nostru despre acest subiect: Zona zoster: diagnostic și tratament.

[Poză de pe Pixabay]