Timp estimat de citire: 5 minute

Organismul are nevoie de colesterol în cantități mici pentru a funcționa corect. Dar dacă este prea mult în sânge, se poate lipi de pereții arterelor și îi poate îngusta sau chiar bloca. Acest lucru crește riscul apariției bolilor coronariene și a altor boli de inimă.

Există două tipuri de colesterol:

  • LDL sau colesterolul „rău”: Un nivel crescut de LDL duce la acumularea de colesterol în artere. Când arterele sunt blocate, apare riscul producerii atacului de cord și a accidentului vascular cerebral.
  • HDL sau colesterolul „bun”: Transportă colesterolul din diferite părți ale corpului spre ficat, și împiedică depunerea acestuia în pereții vaselor de sânge. Rolul pozitiv al colesterolului HDL constă în faptul că elimină excesul de colesterol. Un nivel crescut al acestui tip de colesterol poate proteja împotriva atacurilor de cord, în timp ce un nivel scăzut indică un risc mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral.

Regimul alimentar are un efect puternic asupra colesterolului și a altor factori de risc. Tratamentul pentru scăderea colesterolului constă în modificarea stilului de viață (alimentație sănătoasă, gestionarea greutății și activitate fizică regulată) și medicamente.

Iată câteva alimente care pot scădea colesterolul:

1. Ridichi

Nuanța lor roșie se datorează antocianelor, un grup de compuși fitochimici despre care s-a dovedit că arde grăsimile și reduce inflamația, rezistența la insulină și colesterolul.

2. Ceapă roșie

Conține sulf bioactiv și poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL și la menținerea nivelului sănătos al tensiunii arteriale.

3. Linte

Conține proteine pe bază de plante, fibre, antioxidanți, minerale și vitamine B. Reduce atacurile de cord și alte afecțiuni cardiovasculare majore.

4. Spanac

Spanacul este una dintre cele mai mari surse alimentare de luteină. Ajută la scăderea nivelului de colesterol LDL prin producerea de oxid de azot, care ajută la dilatarea vaselor de sânge și la reducerea aterosclerozei.

5. Cartofi

Sunt bogați în potasiu. De asemenea, pot scădea tensiunea arterială și pot reduce riscul apariției accidentului vascular cerebral și a altor boli cardiovasculare.

6. Roșii

Sunt bogate în potasiu, vitaminele A și C și licopen. Roșiile previn acumularea și depunerea colesterolului pe pereții arterelor. Atunci când roșiile sunt gătite, cantitatea de licopen crește.

7. Usturoi

Are proprietăți antifungice, antibacteriene și antivirale, scade nivelul colesterolului total și LDL, crește nivelul colesterolului HDL și reduce tensiunea arterială.

8. Vinete

Conțin cantități mari de fibre solubile și sunt bogate în antioxidanți.

9. Grapefruit

Acest fruct poate scădea nivelul colesterolului total, LDL și al trigliceridelor. Grapefruit-ul alb s-a dovedit mai eficient față de cel roșu.

10. Avocado

Acest fruct este bogat în grăsimi monoinsaturate și fibre care pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL și reducerea riscului apariției bolilor cardiovasculare și a accidentului vascular cerebral.

11. Măr

Consumul frecvent de mere poate reduce nivelul colesterolului total. Cojile de mere sunt bogate într-un tip de fibre solubile cunoscute sub numele de pectină. Pectina ajută la menținerea funcției celulare sănătoase și a fluxului sanguin corespunzător.

12. Căpșuni

Sunt bogate în polifenoli care ajută la reglarea sistemului cardiovascular și scad riscul apariției bolilor de inimă.

13. Zmeură

Este bogată în fibre, scade nivelul colesterolului LDL și susține digestia sănătoasă.

14. Banană

Scade nivelul colesterolului eliminându-l din sistemul digestiv, împiedicându-l să se deplaseze în fluxul sanguin unde ar putea bloca arterele.

15. Ghimbir

Ghimbirul are beneficii antioxidante, antiinflamatoare și antibacteriene. Cunoscut pentru faptul că ajută digestia, s-a constatat de asemenea că ghimbirul poate să scadă nivelul colesterolului LDL.

16. Ovăz și orz

Cerealele integrale sunt bogate în vitamine, minerale, compuși vegetali și fibre față de cerealele rafinate. Ovăzul și orzul sunt bogate în nutrienți și conțin un tip de fibră solubilă numită beta-glucan. Beta-glucanul ajută la scăderea nivelului colesterolului LDL prin formarea unui strat în intestinul subțire care împiedică colesterolul să intre în fluxul sanguin și astfel reduce riscul apariției bolilor coronariene.

17. Semințe de chia

Semințele de chia conțin acizi grași, fibre, proteine și antioxidanți. O dietă bogată în chia poate scădea nivelul colesterolului LDL și protejează inima.

18. Quinoa

Conține antioxidanți, fibre și vitamina B care îmbunătățesc fluxul sanguin. Quinoa reduce riscul apariției bolilor de inimă prin îmbunătățirea colesterolului total, a trigliceridelor și a scăderii nivelului colesterolului LDL.

19. Fistic

Este bogat în fibre și antioxidanți și protejează celulele corpului de stresul oxidativ.

20. Nuci pecan

Sunt bogate în acizi grași monoinsaturați care îmbunătățesc nivelului colesterolului total. Aceste nuci conțin antioxidanți, inclusiv beta-caroten și vitamina E, care protejează celulele împotriva inflamațiilor cronice.

21. Nuci

Reduc riscul apariției bolilor de inimă și a bolilor cardiovasculare.

22. Migdale

Reduc riscul apariției bolilor de inimă prin creșterea nivelului colesterolului HDL și scăderea nivelului colesterolului LDL.

23. Ton

Tonul este bogat în acizi grași omega 3. Omega 3 crește nivelul colesterolului HDL și scade riscul de inflamație și accident vascular cerebral. Atenție la modul de gătire a peștelui: peștele prăjit poate crește riscul apariției bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral.

24. Soia

Soia poate reduce factorii de risc ai bolilor de inimă, în special la persoanele cu un nivel crescut al colesterolului. Soia scade nivelul colesterolului total și LDL, și crește nivelul colesterolului HDL.

25. Ulei de măsline extravirgin

Uleiul de măsline extravirgin este o sursă bogată de acizi grași monoinsaturați care ajută la creșterea nivelului colesterolului HDL și scăderea nivelului colesterolului LDL. De asemenea, este o sursă de polifenoli care reduc inflamația și previn apariția bolilor de inimă. Un studiu a descoperit recent că înlocuirea uleiului de porumb cu ulei de măsline extravirgin scade nivelul colesterolului LDL.

26. Ulei de avocado

Conține grăsimi monoinsaturate care pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale și a colesterolului.

27. Măsline și ulei de măsline

Sunt bogate în acizi grași monoinsaturați care îmbunătățesc nivelul colesterolului total. Compușii specifici din măsline pot, de asemenea, să limiteze apariția procesului inflamator, un alt factor de risc care crește nivelul colesterolului.

28. Ciocolată neagră și cacao

Produsele din cacao, inclusiv ciocolata neagră, pot fi capabile să scadă nivelul colesterolului total și LDL. Secretul constă în prezența flavanolelor din cacao. Cu toate acestea, ciocolata este adesea bogată în zahăr, care afectează negativ sănătatea inimii. Prin urmare, ar trebui să consumi cacao pură sau ciocolată neagră cu un conținut de cacao de 75-85% sau mai mare.

29. Ceai verde

Ceaiul verde este preparat din frunze nefermentate și este mai puțin prelucrat. Conține catechine care ajută la activarea oxidului nitric, care este important pentru tensiunea arterială sănătoasă. De asemenea, inhibă sinteza și absorbția colesterolului și ajută la prevenirea cheagurilor de sânge. Antioxidanții din ceaiul verde scad nivelul colesterolului LDL și cresc nivelul colesterolului HDL.

30. Vin roșu

Conține resveratrol, o substanță care se găsește în coaja strugurilor roșii, care poate preveni deteriorarea vaselor de sânge prin reducerea riscului de cheaguri de sânge și scăderea nivelului colesterolului LDL.

Dacă vrei să afli informații despre stilul de viață la locul de muncă, citește articolul nostru despre acest subiect: 12 sfaturi pentru un stil de viață sănătos la locul de muncă.

[Poză de pe Pixabay]