Timp estimat de citire: 4 minute

Cancerul ovarian este mult mai ușor de tratat atunci când este diagnosticat în stadiu incipient.

Deoarece ovarele sunt situate în partea inferioară a cavității abdominale, o eventuală tumoră nu se va simți. Dacă ai simptome neobișnuite sau persistente, este important să consulți un medic.

Dacă medicul este îngrijorat de faptul că ai putea avea cancer ovarian, îți poate recomanda o serie de teste.

INVESTIGAȚII PENTRU CANCERUL OVARIAN

  • Ecografie transvaginală

Pentru această investigație, medicul introduce o sondă cu ultrasunete în vagin. Sonda folosește unde sonore pentru a detecta tumorile în organele de reproducere, inclusiv în ovare. Ecografia transvaginală poate ajuta la identificarea unor potențiale formațiuni, însă medicul un poate stabili dacă sunt canceroase sau nu, doar o biopsie poate spune acest lucru.

  • Biopsie

Biopsia presupune introducerea unui ac foarte fin în abdomen pentru a preleva o mostră de țesut din celulele ovariene, care ulterior este trimisă la un laborator medical pentru analizarea acesteia la microscop. Rezultatele unei biopsii pot pune un diagnostic final pentru cancerul ovarian.

  • Laparoscopie

Se face o tăietură mică în abdomen și se introduce un tub subțire, cu o cameră foto la capăt, astfel încât ovarele să poată fi examinate; se poate preleva o mostră de țesut pentru testare.

  • Ecografie abdominală

O examinare a abdomenului cu ajutorul ultrasunetelor pentru a crea o imagine a ovarelor.

  • Analiză de sânge (antigen tumoral CA 125)

Măsoară cantitatea glicoproteinei CA 125 din sânge. CA 125 este produsă de unele celule canceroase ovariene. Un nivel crescut de CA 125 ar putea fi un semn al cancerului ovarian.

Cu toate acestea, un nivel crescut de CA 125 poate fi din cauza afecțiuni, cum ar fi menstruația, endometrioza, fibroamele uterine, sarcina, boala inflamatorie pelvină. Uneori, nivelul de CA 125 poate fi normal în stadiile incipiente ale cancerului ovarian.

  • Tomografie computerizată

Un tip de scanare în care mai multe raze X trec prin abdomen din unghiuri diferite. Rezultatul este de a crea imagini transversale a cavității abdominale și a pelvisului.

STADIILE CANCERULUI OVARIAN

Dacă ai primit diagnosticul de cancer ovarian, atunci vei afla și stadiul acestuia. Acesta arată cât de mult s-a răspândit cancerul. Există patru stadii:

  • Stadiul 1: Cancerul afectează unul sau ambele ovare și nu s-a răspândit în abdomen, pelvis, ganglionii limfatici sau în alte locuri.
  • Stadiul 2: Cancerul afectează unul sau ambele ovare și s-a răspândit în regiunea pelvină, cum ar fi trompele uterine sau uterul.
  • Stadiul 3: Cancerul afectează unul sau ambele ovare și s-a răspândit în mucoasa stomacului, suprafața intestinului sau glandele limfatice din pelvis sau abdomen.
  • Stadiul 4: Este cel mai avansat stadiu al cancerului ovarian, s-a răspândit în alte părți ale corpului, cum ar fi splina, ficatul, plămânii sau alte organe din afara abdomenului și regiunii pelvine.

TRATAMENTUL PENTRU CANCERUL OVARIAN

Tratamentul pentru cancerul ovarian depinde de cât de mult s-a răspândit în organism. Scopul tratamentului este vindecarea cancerului, dacă este posibil. Dacă cancerul a avansat prea mult, tratamentul are ca scop ameliorarea simptomelor și controlul cancerului cât mai mult timp posibil.

  • Intervenție chirurgicală

Interventia chirurgicală este principalul tratament pentru cancerul ovarian. Scopul este de a elimina tot cancerul, sau cât mai mult posibil.

De obicei, interventia chirurgicală presupune eliminarea unui singur ovar sau a ambelor, lăsând uterul intact și astfel poți avea copii pe viitor. Însă, dacă cancerul a avansat, se elimină atât ovarele, cât și trompele uterine și uterul (histerectomie).

Interventia chirurgicală are loc cu anestezie generală. Poate dura câteva săptămâni pentru a te recupera complet.

  • Chimioterapie

Chimioterapia este utilizată pentru a ataca celulele canceroase, afectând într-o măsură mică celulele normale din organism. Majoritatea femeilor cu cancer ovarian fac și chimioterapie pe lângă interventia chirurgicală.

Tratamentul este administrat în cicluri: o perioadă de tratament urmată de o perioadă de pauză pentru a permite organismului să se recupereze. Majoritatea oamenilor fac 6 cicluri de chimioterapie, fiecare ciclu având o durată de 3 săptămâni.

Chimioterapia poate provoca unele reacții adverse, dar pot fi controlate cu unele medicamente prescrise de medic și dispar odată ce tratamentul se oprește.

  • Radioterapie

Radioterapia utilizează fascicule de radiații direcționate cu atenție pentru a ucide celulele canceroase. Nu se utilizează foarte des pentru tratarea cancerului ovarian. Radioterapia poate provoca reacții adverse, dar acestea dispar odată ce tratamentul se oprește.

  • Tratament de întreținere

Tratamentul de întreținere presupune medicamente care împiedică cancerul să se dezvolte și să se răspândească în organism. Acest tratament de întreținere nu se aplică tuturor tipurilor de cancer ovarian.

Tipuri de medicament folosite: Lynparza, Niraparib, Rucaparib.

  • Studii clinice

Poți alege să participi într-un studiu clinic ca parte a tratamentului. Este important să știi faptul că nu există nicio garanție că un nou tratament va fi mai eficient.

Tratamentele pentru cancer pot afecta organele de reproducere, ceea ce face dificilă o posibilă sarcină. Dacă vrei să rămâi însărcinată pe viitor, vorbește cu medicul înainte de a începe tratamentul pentru cancer și stabiliți cea mai bună opțiune pentru păstrarea fertilității.

Dacă vrei să afli informații despre psoriazis, citește articolul nostru despre acest subiect: Psoriazis: diagnostic și tratament.

[Poză de pe Pixabay]