Timp estimat de citire: 4 minute

Menstruația, sau ciclul menstrual, este un proces normal care are loc în sistemul reproducător feminin din cauza modificărilor hormonilor din organism și ajută organismul să se pregătească pentru o eventuală sarcină. Reprezintă o sângerare vaginală care apare în fiecare lună. Sângele menstrual este parțial sânge și parțial țesut din interiorul uterului.

Ovarele femeilor elimină, în timpul unui ciclu menstrual normal, câte un ovul. Acest proces se numeşte ovulaţie. Endometrul, o mucoasă care căptușește uterul, se pregătește în fiecare lună să susțină dezvoltarea fătului. Dacă nu este fecundat niciun ovul, mucoasa este eliminată alături de puțin sânge după care reîncepe procesul pentru următoarea menstruație.

Când începe și se oprește menstruația?

Menstruația poate să apară oricând între 8 și 15 ani. Există însă câteva semne: de obicei apare la aproximativ doi ani după dezvoltarea sânilor, părul pubian începe să crească, apariția unei scurgeri vaginale (această scurgere începe de obicei cu aproximativ șase luni până la un an înainte de prima menstruație).

O fată ar trebui să consulte un medic dacă:

  • Menstruația apare înainte de vârsta de 8 ani
  • Nu a avut prima menstruație până la vârsta de 15 ani
  • Nu a avut prima menstruație într-un interval de trei ani de la creșterea sânilor

Pe de altă parte, menopauza reprezintă oprirea definitivă a menstruației. Menopauza este o etapă biologică care reprezintă încetarea funcției ovarelor și a producției de hormoni sexuali feminini, estrogen și progesteron. Menopauza se instalează între vârsta de 40 și 55 de ani.

Cât durează menstruația?

Ciclul menstrual tipic are 28 de zile, însă fiecare femeie este diferită. A avea menstruații regulate este un semn că anumite părți importante ale corpului tău funcționează normal. Ciclul menstrual poate varia de la 21 la 35 de zile în cazul femeilor adulte și de la 21 la 45 de zile în cazul fetelor tinere. Prima zi a menstruatiei este prima zi a ciclului menstrual.

Menstruația poate varia de la aproximativ 2 până la 7 zile. Fluxul menstrual (cantitatea de sânge eliminată) poate fi slab, moderat sau abundent. Cantitatea de sânge eliminată în timpul unei menstruații este de aproximativ 2-3 linguri, însă celelalte secreții eliminate pot face sa pară mai mult.

Care este cea mai bună opțiune: absorbant, tampon sau cupă menstruală?

Folosește un produs adecvat ca dimensiune și absorbție în timpul menstruației. Cantitatea de sânge eliminată se schimbă de obicei de la o menstruație la alta, sau odată cu vârsta. Poți folosi o singură metodă sau le poți alterna.

  • Absorbant: Absorbantul este confecționat din bumbac și este disponibil în dimensiuni, forme si grosimi diferite. Se lipește pe lenjeria intimă cu ajutorul unei benzi adezive pe partea inferioară. Aceasta permite absorbantului să nu se deplaseze. Este necesar să fie schimbat la câteva ore.
  • Tampon: Un tampon este un baton mic din vată de bumbac, cu o sfoară atașată la capăt. Tamponul se introduce în vagin. Sfoara rămâne în afara vaginului. Tamponul este disponibil în dimensiuni diferite. Pentru a scoate tamponul, trage cu grijă de sfoară. Un tampon nu trebuie purtat mai mult de opt ore, deoarece poate crește riscul unei infecții grave numită sindrom de șoc toxic.
  • Cupă menstruală: Cele mai multe cupe menstruale sunt confecționate din silicon. Cupa menstruală se introduce adânc în vagin. Cupa colectează sângele. Aceasta este disponibilă în mărimi diferite. Dimensiunea cupei depinde de cât sânge pierzi în timpul menstruației și dacă ai născut sau nu. Cupa se curăță cel puțin de două ori pe zi (cel puțin o dată la 12 ore).

Poți rămâne însărcinată imediat ce apare menstruația?

Dacă ai relații sexuale, poți rămâne însărcinată imediat ce apare menstruația. De asemenea, poți rămâne însărcinată chiar înainte de prima menstruație. Acest lucru se datorează faptului că hormonii ar putea fi deja activi.

Poți să ai menstruație dacă ești însărcinată?

Menstruația se oprește în timpul sarcinii și este posibil să nu revină imediat dacă alăptezi. Există însă sângerări vaginale în timpul unei sarcini, dar acestea sunt legate de alte probleme. Există multe motive, cum ar fi avortul sau o sarcină ectopică. Dacă ești însărcinată și ai dureri sau sângerări, sună imediat medicul.

Ce este SPM?

Înainte sau în timpul menstruației, pot să apară unele simptome care sunt cunoscute sub numele de sindrom premenstrual (SPM). Aceste simptome includ balonare, dureri de cap, dispoziție schimbătoare, tristețe, anxietate și acnee. Simptomele dispar după primele zile ale menstruației.

Cauza exactă a SPM nu este clară, dar se știe că nivelurile de estrogen și progesteron scad în săptămâna anterioară menstruației. Medicii consideră că această scădere a nivelului hormonal declanșează simptomele SPM. Consumul de alimente sărate, alcool sau cofeină pot agrava simptomele.

Ce remedii există pentru crampele menstruale?

Crampele menstruale pot fi incomode și dureroase și apar din cauza faptului că în timpul menstruației, uterul se contractă. De obicei, durerile se simt în abdomenul inferior. Acestea pot să apară cu câteva zile înainte de menstruație și, de obicei, se agravează în primele zile ale menstruației, atunci când fluxul este cel mai abundent.

Pentru ameliorarea crampelor menstruale, se recomandă:

  • Administrarea de medicamente pentru durere precum ibuprofen, naproxen sau acetaminofen
  • Administrarea de anticoncepționale
  • Utilizarea unei perne încălzite sau a unei sticle cu apă caldă pe abdomen, pe partea inferioară a spatelui sau pe partea superioară a picioarelor.
  • Odihnă
  • Efort fizic regulat
  • Reducerea consumului de cafea

Crampele menstruale severe pot fi un semn al bolii inflamatorii pelvine, endometriozei, adenomiozei, fibroamelor uterine. Consultă medicul pentru a exclude aceste boli.

Dacă vrei să afli informații despre sindromul premenstrual, citește articolul nostru despre acest subiect: Totul despre sindromul premenstrual.

[Poză de pe Pixabay]