Timp estimat de citire: 3 minute

Astmul bronșic este o boală inflamatorie cronică care afectează căile respiratorii. Aceste căi respiratorii permit aerului să intre și să iasă din plămâni. Dacă ai astm bronșic, căile respiratorii sunt întotdeauna inflamate. Acest lucru poate cauza simptome precum tuse, respirație șuierătoare și dificultăți de respirație. Unele activități fizice sunt greu de făcut sau chiar imposibile.

Pentru unii oameni, poate fi o problemă majoră care îngreunează activitățile zilnice și poate duce la o criză de astm bronșic care poate pune viața în pericol. Astmul bronșic nu poate fi vindecat, dar simptomele acestuia pot fi controlate.

De obicei, astmul bronșic apare în timpul copilăriei, dar te poate afecta la orice vârstă. Persoanele care au alergii, un părinte sau un membru apropiat al familiei cu astm bronșic sunt mai predispuse la afecțiune.

TIPURI DE ASTM BRONȘIC

Secțiunile de mai jos prezintă câteva tipuri comune de astm bronșic:

1. Astmul bronșic alergic

Astmul bronșic alergic este declanșat de alergeni, cum ar fi polenul, părul de animale precum pisicile și câinii, praful, mucegaiul și alimentele.

2. Astmul bronșic non-alergic

Astmul bronșic non-alergic este un tip de astm bronșic care nu are legătură cu un declanșator alergic și este mai puțin frecvent decât astmul bronșic alergic. Iritanții din aer pot declanșa acest tip de astm bronșic: arderea lemnului, fumul de țigară, aerul rece, poluarea aerului, bolile virale, odorizantele, produsele de curățare pentru uz casnic, parfumurile.

3. Astmul bronșic sezonier

Acest tip de astm bronșic apare ca răspuns la alergeni care se află în mediul înconjurător în anumite perioade ale anului, cum ar fi aerul rece iarna, polenul primăvara și vara sau rinita alergică primăvara și toamna.

4. Astmul bronșic ocupațional

Astmul bronșic ocupațional rezultă din expunerea la un alergen sau iritant prezent la locul de muncă. Astmul bronșic ocupațional este de obicei un tip de astm bronșic alergic. Poate fi declanșat în următoarele locuri de muncă: brutării, bucătării, spitale, magazine pentru animale de companie, grădini zoologice, ferme, saloane de coafură etc.

5. Astmul bronșic indus de exercițiu

Unii oameni constată că simptomele astmului bronșic sunt declanșate de exerciții fizice. Acest tip de astm bronșic afectează oamenii în câteva minute de la începerea exercițiului și până la 10-15 minute după încetarea activității fizice.

6. Astmul bronșic indus de aspirină

Astmul bronșic indus de aspirină, numit și boală respiratorie exacerbată de aspirină, este de obicei sever. Este declanșat prin administrarea de aspirină sau a unui alt medicament anti-inflamator,precum naproxen sau ibuprofen. Simptomele pot începe în câteva minute sau ore.

7. Astmul bronșic la copii

Astmul bronșic este cea mai frecventă afecțiune cronică la copii. Se poate dezvolta la orice vârstă și poate fi ameliorat sau chiar să dispară complet pe măsură ce copilul ajunge la vârsta adultă. Cu toate acestea, poate fi o afecțiune pe tot parcursul vieții.

8. Astmul bronșic la adulți

Astmul bronșic apare adesea în copilărie, dar unii oameni sunt diagnosticați cu astm bronșic pentru prima dată când sunt adulți. Adulții sunt mai susceptibili decât copiii să aibă simptome persistente. Unii factori care cresc riscul de a dezvolta astm bronșic la vârsta adultă includ bolile respiratorii, astmul bronșic ocupațional, fumatul, stresul, obezitatea, factorii hormonali.

CAUZELE ASTMULUI BRONȘIC

Nu a fost identificată o cauză unică pentru astmul bronșic, dar probabil se datorează unei combinații de factori genetici și de mediu.

Acești factori includ:

  • Genetică: Dacă un părinte sau o rudă apropiată are astm bronșic, este mai probabil să îl dezvolți.
  • Istoric de infecții virale
  • Factori hormonali
  • Igienă: Dacă bebelușii nu sunt expuși la suficiente bacterii în primele luni și ani de viață, sistemul lor imunitar nu devine suficient de puternic pentru a combate astmul bronșic și alte afecțiuni alergice.
  • Sarcină: Fumatul în timpul sarcinii pare să crească riscul ca fătul să dezvolte astm bronșic mai târziu în viață. Unele femei prezintă, de asemenea, o agravare a simptomelor de astm bronșic în timpul sarcinii
  • Obezitate
  • Alergii precum dermatita atopică sau rinita alergică
  • Fumatul
  • Expunerea la fumuri de evacuare sau alte tipuri de poluare
  • Expunerea la substanțele chimice utilizate în agricultură, coafură și fabricație

SIMPTOMELE ASTMULUI BRONȘIC

Simptomele astmului bronșic diferă de la o persoană la alta. Este posibil să ai rar crize de astm bronșic, simptome doar în anumite momente sau tot timpul. Simptomele astmului bronșic se pot agrava în timpul exercițiilor fizice, a unei răceli sau în perioade de stres ridicat.

Simptomele astmului bronșic includ:

  • Respirație șuierătoare
  • Tuse, mai ales noaptea, sau în timpul exercițiilor fizice
  • Atacuri de tuse sau respirație șuierătoare care sunt agravate de un virus respirator, cum ar fi o răceală sau gripă
  • Durere în piept
  • Dificultăți de respirație
  • Dificultăți de vorbire
  • Anxietate sau panică
  • Oboseală

Dacă vrei să afli informații despre zona zoster, citește articolul nostru despre acest subiect: Zona zoster: cauze, simptome și complicații.

[Poză de pe Pixabay]