Timp estimat de citire: 6 minute

DIAGNOSTICUL PSORIAZISULUI

În cele mai multe cazuri, medicul dermatolog va putea diagnostica psoriazisul prin examinarea pielii și prin obținerea de informații despre istoricul tău medical și al familiei tale. Simptomele psoriazisului sunt de obicei evidente și ușor de diferențiat de alte afecțiuni care pot provoca simptome similare.

Dacă ai simptome de artrită psoriazică, cum ar fi articulații umflate și dureroase, medicul ar putea prescrie efectuarea de analize de sânge și radiografii pentru a exclude alte forme de artrită.

Cu toate acestea, dacă medicul nu este sigur dacă ai psoriazis, poate alege să facă o biopsie. Acest lucru presupune prelevarea unei mici probe de piele, care va fi trimisă la un laborator medical pentru a fi examinată la microscop. Rezultatul poate diagnostica tipul de psoriazis pe care îl ai.

TRATAMENTUL PENTRU PSORIAZIS

Chiar dacă psoriazisul este incurabil, tratamentele au ca scop reducerea inflamației, încetinirea creșterii celulelor pielii și eliminarea plăcilor. Fiecare paciente va primi tratamentul în funcție de tipul de psoriasis pe care îl are, de severitatea și cantitatea de piele implicată.

În cazul formelor ușoare de psoriazis care afectează zone mici ale corpului (mai puțin de 10% din suprafața totală a pielii), tratamentele topice, cum ar fi creme, loțiuni și spray-uri, pot fi foarte eficiente și sigure de utilizat. Ocazional, se poate administra o injecție locală cu steroizi direct într-o placă psoriatică.

În cazul formelor moderate spre severe de psoriazis care afectează zone mult mai mari ale corpului (10% sau mai mult din suprafața totală a pielii), este posibil ca tratamentele topice să nu fie eficiente. Poate fi nevoie de tratamente cu ultraviolete sau tratamente sistemice (pastile sau injecții).

Tratamentele pentru psoriazis se încadrează în patru categorii:

1. Tratamente topice

Tratamente topice sunt aplicate direct pe pielea afectată pentru o ameliorare locală.

Tratamentele topice pentru psoriazis includ:

  • Creme hidratante cu acid salicilic, acid lactic, uree și acid glicolic: Aceste creme netezesc pielea prin îndepărtarea leziunilor. Acestea pot fi utilizate o dată sau maxim de trei ori pe zi pe corp. Utilizarea acidului salicilic pe suprafețe mari ale pielii, însă, poate fase ca organismul să absoarbă prea mult din medicamente, ceea ce duce la efecte secundare, cum ar fi iritații ale pielii și pierderea temporară a părului.
  • Creme pe bază de steroizi: Aceste creme sunt utilizate pe zonele mici afectate de psoriazis și scad inflamația, ameliorează mâncărimea și blochează producerea rapidă de celule. Steroizii puternici sunt utilizați pentru coate, genunchi și zonele mai dure ale pielii, în timp ce steroizii mai blânzi sunt utilizați pentru față, brațe și zona inghinală. Aceste creme se aplică de obicei o dată sau de două ori pe zi pe zonele afectate ale pielii. Preparatele mai puternice, care sunt mai eficiente decât cele mai blânde, pot provoca efecte secundare care includ arsuri, uscăciune, iritații și subțierea pielii și ar trebui utilizate cu moderație.
  • Creme pe bază de calcitriol și calcipotrienă: Aceste creme s-au dovedit eficiente pentru tratarea psoriazisului, în special atunci când sunt combinate cu o cremă corticosteroidă topică. Pentru a evita efectele secundare, se recomandă utilizarea unei cantități limítate. Utilizarea prelungită a acestor tipuri de medicamente pe mai mult de 20% din suprafața pielii poate produce o creștere anormală a nivelului de calciu din organism.
  • Imunomodulatoare (tacrolimus și pimecrolimus): Au fost utilizate cu un succes limitat în formele ușoare de psoriazis și au avantajul de a nu provoca subtierea pielii. Pot avea însă alte efecte secundare, precum infecții ale pielii și posibile malignități (cancere).
  • Gudron de cărbune: Este disponibil în mai multe preparate, inclusiv șampoane, loțiuni pentru baie și creme. Aceste produse pot ajuta la încetinirea creșterii rapide a celulelor pielii și la ameliorarea simptomelor, însă unele persoane sunt vulnerabile la efectele secundare, în special la foliculită. Aceste medicamente trebuie utilizate numai sub supravegherea medicului.
  • Antralină: Se utilizează sub formă de cremă, unguent sau pastă. Antralina poate fi aplicată timp de 10-30 de minute pe pielea afectată de psoriazis. Printre efectele secundare se numără înțepăturile, iritațiile și decolorarea pielii.
  • Retinoizi: Aceste preparate conțin o formă sintetică de vitamina A și pot ajuta la îmbunătățirea psoriazisului. Aceste preparate nu funcționează la fel de rapid ca steroizii. Retinoizii topici pot provoca uneori uscăciune și iritare a pielii.
  • Sărurile de baie sau apele cu concentrație mare de sare, împreună cu expunerea atentă la lumina soarelui, pot fi benefice pentru pacienții cu psoriazis.

2. Terapie cu lumină sau fototerapie

Lumina solară naturală este de asemenea folosită pentru a trata psoriazisul. Expunerile zilnice scurte și controlate la lumina solară naturală pot ajuta la ameliorarea psoriazisul la unii pacienți. Pentru cazurile persistente de psoriazis dificil de tratat, mulți medici recomandă terapia cu lumină.

  • PUVA (medicamentul psoralen combinat cu razele UVA): Acest tratament este administrat de două până la trei ori pe săptămână. De obicei, sunt necesare mai multe săptămâni pentru a vedea rezultate semnificative. Timpul de expunere la lumină este crescut treptat în timpul fiecărei ședințe. Pacienții care fac acest tratament sunt, în general, sensibili la soare și trebuie să evite expunerea chiar și după terminarea tratamentului. Efectele secundare frecvente în cazul acestei terapii includ arderea și îmbătrânirea pielii, apariția de lentigine și un risc crescut de cancer de piele, inclusiv melanom.
  • UVB cu banda largă: Uneori, UVB este combinat cu alte tratamente, cum ar fi aplicarea gudronului de cărbune.
  • UVB cu bandă îngustă: Este un tratament artificial cu lumină folosind lungimi de undă foarte limitate. Se administrează zilnic sau de două-trei ori pe săptămână. UVB este, de asemenea, o componentă a luminii solare naturale. Doza de UVB este crescută treptat în funcție de toleranța pacientului.

3. Medicamente sistemice

Persoanelor care suferă de psoriazis moderat până la sever și celor care nu au răspuns bine la alte tipuri de tratament li se recomandă administrarea de medicamente pe cale orală sau injectabile. Unele dintre aceste medicamente afectează sistemul imunitar. De obicei, medicii le prescriu pentru perioade scurte de timp.

  • Metotrexat: Acest medicament este de asemenea utilizat în tratamentul pentru cancer și diferite forme de artrită. Poate vindeca considerabil leziunile provocate de psoriazis. Poate provoca mai puține efecte secundare atunci când este utilizat în doze mici. Poate provoca efecte secundare grave pe termen lung, cum ar fi leziuni hepatice și producerea redusă de celule roșii și albe din sânge.
  • Retinoizi orali: Retinoizii reduc producerea de celule cutanate. Dupa încetarea administrării lor, simptomele psoriazisului vor reveni. Efectele secundare includ căderea părului și inflamarea buzelor. Femeile trebuie să utilizeze metode contraceptive deoarece există un risc crescut pentru malformații congenitale.
  • Biologice: Aceste medicamente controlează răspunsul imunitar al organismului. Ele sunt adesea folosite pentru a trata psoriazisul sever și artrita psoriazică. Aceste medicamente sunt injectate sau administrate prin perfuzie intravenoasă și sunt fabricate din proteine umane sau animale.

4. Tratamente naturiste

Dacă medicamentele nu reușesc să amelioreze simptomele psoriazisului sau provoacă efecte secundare nedorite, poți încerca remedii naturiste:

  • Aloe vera: Cercetările preliminare sugerează că folosirea cremelor pe bază de aloe vera pot îmbunătăți simptomele psoriazisului.
  • Ulei de pește: Uleiul de pește poate fi util pentru psoriazis atunci când este administrat sub formă de injecție, dar nu pare să aibă un efect pozitiv atunci când este administrat pe cale orală.
  • Ardei iute de Cayenne: Capsaicina, ingredientul din acest tip de ardei, este, de asemenea, ingredientul activ în multe geluri și creme care diminuează durerea. Aplicarea cremelor pe bază de capsaicină au ameliorat mâncărimea și leziunile pielii la persoanele cu psoriazis. Capsaicina poate provoca o senzație de arsură a pielii, care se îmbunătățește cu cât o utilizezi mai mult.
  • Dieta: Este necesar să reduci aportul de grăsimi saturate. Deoarece psoriazisul provoacă inflamații, cel mai bine este să eviți carnea roșie, zahărul rafinat, alimentele procesate și produsele lactate.

Dacă vrei să afli informații despre cancerul ovarian, citește articolul nostru despre acest subiect: Cancerul ovarian: diagnostic și tratament.

[Poză de pe Unsplash]