Timp estimat de citire: 4 minute

Psoriazisul este o boală cronică autoimună a pielii; acest lucru înseamnă că sistemul imunitar atacă organismul în loc să-l protejeze. Psoriazisul favorizează înmulțirea celulelor pielii de până la 10 ori mai repede decât în mod normal. De obicei, celulele pielii cresc adânc în piele și se ridică lent la suprafață. În cele din urmă, acestea cad. Ciclul tipic de viață al unei celule de piele este de o lună.

La persoanele cu psoriazis, acest proces de producere poate apărea în doar câteva zile. Din această cauză, celulele pielii nu au timp să cadă. Psoriazisul face ca pielea ta să dezvolte porțiuni roșii denivelate acoperite cu solzi albi, provocând mâncărime și durere. Uneori, aceste porțiuni vor crăpa și vor sângera.

Psoriazisul are o evoluție variabilă, se îmbunătățește și se agravează periodic. Nu este neobișnuit ca psoriazisul să dispară spontan și să rămână în remisie. Multe persoane observă o înrăutățire a simptomelor în lunile reci de iarnă.

Psoriazisul afectează toate rasele și ambele sexe și apare de obicei la vârsta adultă timpurie. Pentru majoritatea oamenilor, psoriazisul afectează doar câteva zone ale corpului. În cazurile grave, poate acoperi zone mari ale corpului. Psoriazisul apare de obicei pe scalp, coate, genunchi și regiunea lombară. Se poate dezvolta oriunde pe corp, inclusiv pe mâini, picioare, gât, față. Tipurile mai puțin frecvente de psoriazis afectează unghiile, gura și zona din jurul organelor genitale.

Psoriazisul este o boală necontagioasă și nu se transmite de la o persoană la alta.

TIPURI DE PSORIAZIS

Există cinci tipuri de psoriazis:

1. Psoriazis cu plăci sau vulgar

Psoriazisul cu plăci este cel mai frecvent tip de psoriazis. Aproximativ 80-90% dintre persoanele cu psoriazis au acest tip. Se manifestă prin apariția unor porțiuni de piele groasă, solzoasă, de culoare albă, argintie, roșie. Aceste plăci apar adesea pe coate, genunchi, regiunea lombară și scalp. Plăcile au de obicei 1 – 10 centimetri lățime, dar pot fi, de asemenea, mai mari. Dacă te scarpini, simptomele se agravează.

2. Psoriazis gutos

Psoriazisul gutos este frecvent în copilărie sau la vârsta adultă tânără și este cel de-al doilea tip cel mai întâlnit, afectând aproximativ 8% dintre persoanele cu psoriazis. Acest tip de psoriazis provoacă mici pete roșii în principal pe trunchi, brațe și picioare, dar poate apărea și pe față și scalp. Petele sunt mici și alungite, și nu sunt de obicei la fel de groase ca în cazul psoriazisului cu plăci.

3. Psoriazis pustular

Psoriazisul pustular este o formă severă de psoriazis și este mai frecvent la adulți. Se dezvoltă sub formă mai multor pustule albe înconjurate de piele roșie inflamată. Psoriazisul pustular este de obicei localizat pe mâini sau picioare, dar poate fi răspândit și în alte zone.

Există trei tipuri de psoriazis pustular: Von Zumbusch sau psoriazis pustular generalizat, pustuloză palmoplantară și acropustuloză. Fiecare dintre cele trei forme de psoriazis pustular poate avea simptome diferite.

4. Psoriazis inversat sau flexular

Psoriazisul inversat se manifestă prin piele roșie, strălucitoare, inflamată. Afecteaza zonele corpului unde pielea face pliuri: pielea de la subraț, din zona genitală, de sub sâni și aria perianală. Uneori este diagnosticat greșit ca infecție fungică sau bacteriană.

5. Psoriazis eritrodermic sau exfoliant

Psoriazisul eritrodermic este un tip sever și foarte rar de psoriazis. Acest tip poate pune viața în pericol, deoarece corpul nu își poate controla temperature. Acest tip acoperă zone mari ale corpului, iar pielea pare arsă de soare. Nu este neobișnuit ca o persoană cu acest tip de psoriazis să aibă febră sau să se îmbolnăvească.

CAUZELE PSORIAZISULUI

Nimeni nu știe cauza exactă a psoriazisului, dar experții cred că este o combinație de mai mulți factori.

Următorii factori pot crește riscul de psoriazis:

  • Genele și sistemul imunitar: Oamenii de știință au descoperit aproximativ 25 de gene care sunt diferite la persoanele cu psoriazis.
  • Schimbări hormonale: Boala apare adesea în perioada pubertății. Menopauza o poate declanșa și ea. În timpul sarcinii, simptomele se pot îmbunătăți sau chiar pot dispărea.
  • Alcool: Persoanele care consumă alcool au un risc mai mare, în special bărbații tineri.
  • Stresul
  • Litiu, folosit pentru a trata tulburările bipolare și alte boli mintale.
  • Hipertensiune arterială și medicamente cardiace, inclusiv propranolol și alte beta-blocante.
  • Medicamente antimalarice, inclusiv clorochina, hidroxiclorochina și chinacrina.
  • Indometacină, folosită pentru a trata inflamația.
  • HIV
  • Alte infecții: Streptococ, dureri de urechi, bronșită, amigdalită, răceală, gripă sau probleme ale pielii
  • Lumina soarelui
  • Leziuni ale pielii: Tăieturi, zgârieturi, ciupituri de insecte, infecții
  • Greutate în exces
  • Condiții meteorogice: Aerul uscat, lipsa soarelui și temperaturile reci pot înrăutăți simptomele.

SIMPTOMELE PSORIAZISULUI

Simptomele psoriazisului diferă de la persoană la persoană și depind de tipul de psoriazis pe care îl ai.

Cele mai frecvente simptome ale psoriazisului includ:

  • Piele roșie și inflamată
  • Piele cu senzație de mâncărime, dureroasă și uscată, care se poate crăpa sau sângera
  • Durere și arsură în jurul leziunilor
  • Probleme la unghiile de la mâini și picioare, inclusiv decolorarea
  • Descuamarea pielii scalpului
  • Articulații dureroase și umflate

Afecțiunea poate provoca simptome severe timp de câteva zile sau săptămâni, iar apoi acestea dispar. Dacă nu ai semne active ale afecțiunii, atunci boala este in remisie. Asta nu înseamnă că psoriazisul nu va reveni, dar deocamdată nu mai ai simptome.

Psoriazisul poate provoca, de asemenea, simptome de stres mental, anxietate, depresie și stimă de sine scăzută.

Dacă vrei să afli informații despre cancerul ovarian, citește articolul nostru despre acest subiect: Cancerul ovarian: cauze și simptome.

[Poză de pe Pixabay]